Grass Valley Forums Facebook   Twitter   YouTube  

Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-27-2009, 01:14 AM   #1
NakedEye
Senior Member
 
NakedEye's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: New Zealand
Posts: 1,537
Default ProRes to Edius

Hi Guys

I have had alook through the past threads but could not find any info on this particular problem.

Client has supplied a .mov 1920x1080 HD file exported from FCP in ProRes.....the clip plays back in Quicktime no problems and Edius can import it no problems.....however the clip is distorted....in Edius it shows up as 1920x1080 with the actual video sqeezed against the lefthand edge of the frame in 4:3 format with the rest of the 1920x1080 frame black.

I can fix this by using the layout tool and left aligning the clip and then stretching it width wise.....it seems to look Ok....just wondering if this is normal or should the correct frame size show up in Edius.

My guess is that the person exporting this from FCP has messed up the export settings somehow as I believe it came from an HDV 1440x1080 timeline....however they are out of town and the job needs to get done.

Any one able to shed some light on this.

Regards

Dave.
__________________
Main Editor - Edius 7.53 Storm3G Intel DX58SO Intel Core i7 930 CPU Gigabyte GTX460 5xWD2TBRE4 -SATA2 Video HDD 1XINTEL System SSD, LG H20L BDRW Drive 12GB Kingston DDR3 1600 RAM VisTitle 2.6.0.6 Onboard Sound 1394 & LAN WIN 7 64bit Ult

Encoding - Gigabyte Z97X Gaming GT Intel 4790K CPU Gigabyte GTX550Ti Gigabyte GTX980 Western Digital HDD's LG Blu-ray drive, 16GB Kingston DDR3 1600 RAM BMD Mini Monitor 4K Edius 8.52 Creative Cloud Win 10 64bit Pro
www.nakedeyedv.com
NakedEye is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2009, 01:32 AM   #2
pjsssss
Senior Member
 
pjsssss's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Cincinnati, OH
Posts: 4,996
Default

It should show fine. With your version of Edius, ProRes and ProRes 422 (hope I remembered them correctly) should work with no problem.
pjsssss is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2009, 01:14 PM   #3
mattie
Senior Member
 
mattie's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Location: UK
Posts: 985
Default

right click on clip and go to video properties and check the frame size there - alter it if needs be!
mattie is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2009, 08:09 PM   #4
GrassValley_CP
Grass Valley
 
GrassValley_CP's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: San Jose
Posts: 358
Default

You may also want to upgrade your version of QuickTime--I recall there being some issues with the PC version of QuickTime properly decoding ProRes codec QT files...
GrassValley_CP is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2009, 12:06 PM   #5
NakedEye
Senior Member
 
NakedEye's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: New Zealand
Posts: 1,537
Default

Thanks guys....I have the latest QT installed....and the clip properties in movie inspector show the frame size as I mentioned at 1920x1080.....its just that within the 1920x1080 frame the actual video is sqaushed to the left in a 4:3 shape....wierd.
Like I said I can use the layout tool to increase the width by about 133% to fix this....just wondering if this is normal....I guess not.

Dave.
__________________
Main Editor - Edius 7.53 Storm3G Intel DX58SO Intel Core i7 930 CPU Gigabyte GTX460 5xWD2TBRE4 -SATA2 Video HDD 1XINTEL System SSD, LG H20L BDRW Drive 12GB Kingston DDR3 1600 RAM VisTitle 2.6.0.6 Onboard Sound 1394 & LAN WIN 7 64bit Ult

Encoding - Gigabyte Z97X Gaming GT Intel 4790K CPU Gigabyte GTX550Ti Gigabyte GTX980 Western Digital HDD's LG Blu-ray drive, 16GB Kingston DDR3 1600 RAM BMD Mini Monitor 4K Edius 8.52 Creative Cloud Win 10 64bit Pro
www.nakedeyedv.com
NakedEye is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2009, 12:01 AM   #6
STORMDAVE
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: United States
Posts: 2,803
Default

I tried a ProRes 1920x1080 23.98p file yesterday, loaded fine into EDIUS.

Just for testing purposes, of course. Since your file is a full HD file, there shouldn't be any aspect ratio issues. If it looks squished, go into the properties and change it to Square Pixels and the fields to the proper one. If it's interlaced, it should be upper fields first. If it is progressive, just set it to progressive.
STORMDAVE is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2009, 04:50 AM   #7
NakedEye
Senior Member
 
NakedEye's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: New Zealand
Posts: 1,537
Default

Thanks Storm Dave....the problem is that all the settings are correct and match the file.
Something seems to be stuffed in the translation coming into Edius.

Any how job done for now....but I will persue this futher when the client gets back to town.....I have a feeling this is a problem with thier export settings.

Regards and thanks to all.

Dave.
__________________
Main Editor - Edius 7.53 Storm3G Intel DX58SO Intel Core i7 930 CPU Gigabyte GTX460 5xWD2TBRE4 -SATA2 Video HDD 1XINTEL System SSD, LG H20L BDRW Drive 12GB Kingston DDR3 1600 RAM VisTitle 2.6.0.6 Onboard Sound 1394 & LAN WIN 7 64bit Ult

Encoding - Gigabyte Z97X Gaming GT Intel 4790K CPU Gigabyte GTX550Ti Gigabyte GTX980 Western Digital HDD's LG Blu-ray drive, 16GB Kingston DDR3 1600 RAM BMD Mini Monitor 4K Edius 8.52 Creative Cloud Win 10 64bit Pro
www.nakedeyedv.com
NakedEye is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2009, 05:01 AM   #8
NakedEye
Senior Member
 
NakedEye's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: New Zealand
Posts: 1,537
Default

On a side note I got a call from a guy yesterday regards an FCP export from a mixed timeline HDV DV that the TV station are having wierd interlacing problems with his program when they dump it into their Avid.....this is from both tape & QT mov file.....he seemed a little frustrated after several all night renders with no solution and a deadline looming.....you gotta love Edius when it comes to mixing things up on the timeline and getting things done clean n fast.

Dave.
__________________
Main Editor - Edius 7.53 Storm3G Intel DX58SO Intel Core i7 930 CPU Gigabyte GTX460 5xWD2TBRE4 -SATA2 Video HDD 1XINTEL System SSD, LG H20L BDRW Drive 12GB Kingston DDR3 1600 RAM VisTitle 2.6.0.6 Onboard Sound 1394 & LAN WIN 7 64bit Ult

Encoding - Gigabyte Z97X Gaming GT Intel 4790K CPU Gigabyte GTX550Ti Gigabyte GTX980 Western Digital HDD's LG Blu-ray drive, 16GB Kingston DDR3 1600 RAM BMD Mini Monitor 4K Edius 8.52 Creative Cloud Win 10 64bit Pro
www.nakedeyedv.com
NakedEye is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2009, 06:01 PM   #9
GrassValley_CP
Grass Valley
 
GrassValley_CP's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: San Jose
Posts: 358
Default

Actually, STORMDAVE was talking about the clip properties, not the project settings.

Right-click on one of the clips in question and select properties. In the dialog that comes up, there is info on the PAR (pixel aspect ratio) as it is delivered to EDIUS, and you can change it to something else there too, as he described.
GrassValley_CP is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2009, 06:57 AM   #10
NakedEye
Senior Member
 
NakedEye's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: New Zealand
Posts: 1,537
Default

Hi Chris

Perhaps I should have said all the settings in the clip properties are correct....so as to avoid my causing your confusion with project settings.

Edius clip properties show the exact same properties as QT movie inspector.....no matter what setting I choose in the clip properties I get this wierd distorted video portion within the frame itself.......only way to get correct display is to distort the width only by stretching it in the layout tool to 133%.

Regards

Dave.
__________________
Main Editor - Edius 7.53 Storm3G Intel DX58SO Intel Core i7 930 CPU Gigabyte GTX460 5xWD2TBRE4 -SATA2 Video HDD 1XINTEL System SSD, LG H20L BDRW Drive 12GB Kingston DDR3 1600 RAM VisTitle 2.6.0.6 Onboard Sound 1394 & LAN WIN 7 64bit Ult

Encoding - Gigabyte Z97X Gaming GT Intel 4790K CPU Gigabyte GTX550Ti Gigabyte GTX980 Western Digital HDD's LG Blu-ray drive, 16GB Kingston DDR3 1600 RAM BMD Mini Monitor 4K Edius 8.52 Creative Cloud Win 10 64bit Pro
www.nakedeyedv.com

Last edited by NakedEye; 08-01-2009 at 07:07 AM.
NakedEye is offline   Reply With Quote
Reply
 
Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Announcement: Thomson Grass Valley EDIUS and Windows Vista Support Roadmap GrassValley_KH Grass Valley News and Events 0 03-12-2008 08:27 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 03:14 PM.


Copyright 2014 Belden Inc. All rights reserved.