Grass Valley Forums Facebook   Twitter   YouTube  

Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-31-2019, 03:57 PM   #21
ulyssesvideo
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: sydney
Posts: 337
Default

Quote:
Originally Posted by Ron Evans View Post
Still use my Sony AX53 for hand held family events and holiday. I have both GH5 and GH5S but do not hand hold either of them as all my projects are on tripods in the theatre fixed. Main reason for me is using UHD 60P to be able to crop, pan, zoom in a 1920x1080 project to go to Bluray and DVD for delivery. So image stabilization is always switched off on both of them. By choice I would have two GH5S as they are only used for video and no still shooting. Will look at the Sharp 8K when it comes out and if good sell the GH5. HLG has a wider dynamic range on both compared to V-Log-L so you may want to try that sometime. Unlike Sony, Panasonic stays with HLG spec and is only 10bit so in camera it will only be h265 30P 10bit but it can deliver UHD 60P, 10bit 4:2:2 HLG from the HDMI which I record with the NinjaV. I use the 12-60 on the GH5 and a 14-140 on the GH5S. The sensor performance difference makes them about equal with these lenses. They both have a problem with the colour RED especial deep red of things like old UK telephone boxes and burgundy dresses. This comes out more orange than red. Big problem for me when I mix with clips from the Sony AX100 that has really nice deep reds. I have not been able to correct this in EDIUS. I created a LUT in Resolve ( credit to Claire for this approach ) and use in EDIUS for this and can still fine tune a little with PCC. I have the Leeming luts for HLG BT2020 to rec709 but have now got to prefer my own.
Hey Ron.

have you tried this product?
https://www.picture-instruments.com/...ndex.php?id=10
ulyssesvideo is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2019, 04:07 PM   #22
spurfilm
Senior Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Bucharest, Romania
Posts: 491
Default

Quote:
another trick I find is edit your 4k footage in a hd or sd project setting...work for me.
Yes, I agree. I have tried that. But I like to check the shot quality at full UHD res, especially if I am using the Layouter to crop. It's so easy in EDIUS to switch Proxy Mode off and on. Even if the shot won't run smoothly I can tell if the focus or resolution are OK or not.

Thanks for the tip on the SD cards. I use two 256GB 170MB/s Sandisk Extreme Pro UHS-I SD cards. So I have 500GB capacity in the GH5.

Never tried mounting the GH5 on a car!!! I generally use my relatively cheap Hero Black which delivers UHD 50p. Or a Mavic 2 Pro for tracking shots.
__________________
Rick
SPURFILM
EDIUS Workgroup 9.50.5351 Tower > Win10 Pro 64-bit on 512GB Samsung 850 Pro SSD, Nanoxia Deep Silence 1 Case, Asus X99-S Mobo, Intel 6-core i7-5820K Haswell-E @ 3.30GHz O/C to 4GHz, 32GB Crucial DDR4 @ 2133MHz, NVIDIA GeForce 980 Ti 6GB, Blackmagic Intensity Pro 4K, LG BH10LS38 Blu-Ray writer, Storage: 16TB WD RED RAID0. EDIUS Workgroup 9.50.5351 Field Laptop > Acer Travelmate P645-M, 14" 1920x1080, 256GB SSD, Win7 Pro 64-bit, Intel dual-core i7-4500U Haswell @ 1.8GHz, 8GB DDR3.
spurfilm is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2019, 04:14 PM   #23
kpot
Senior Member
 
kpot's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: WN, Austria
Posts: 984
Default

Quote:
Originally Posted by ulyssesvideo View Post

Does the PlugIn work in Edius ??
Thanks - kurt
__________________
Intel core i7-6700K / ASUS Z170A / 32 GB RAM / Intel HD Graphics 530 / SSD Systemdrive / Gigabyte GeForce GT 1070 / Win-10/64 Pro (V-1809) / EDIUS-9.40 WG / Mercalli V2 and V4 Plugin (64bit) / Zonealarm(Firewall etc) / ImgBurn / PhantomDrive / PowerDVD etc.
// Read > Test > Understand
kpot is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2019, 04:16 PM   #24
ulyssesvideo
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: sydney
Posts: 337
Default

Quote:
Originally Posted by spurfilm View Post
Yes, I agree. I have tried that. But I like to check the shot quality at full UHD res, especially if I am using the Layouter to crop. It's so easy in EDIUS to switch Proxy Mode off and on. Even if the shot won't run smoothly I can tell if the focus or resolution are OK or not.

Thanks for the tip on the SD cards. I use two 256GB 170MB/s Sandisk Extreme Pro UHS-I SD cards. So I have 500GB capacity in the GH5.

Never tried mounting the GH5 on a car!!! I generally use my relatively cheap Hero Black which delivers UHD 50p. Or a Mavic 2 Pro for tracking shots.
totally understand about checking the quality....Iam like that as well.

the SDXC UHS-II V90 cards are a little pricey but sometimes u can find a bargain... U will find alot of cameras using sd slots will need the SDXC UHS-II V90 cards to record 4k or 6k.... may as well spend the money...
ulyssesvideo is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2019, 04:19 PM   #25
Ron Evans
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Ottawa
Posts: 3,902
Default

No I have not tried that as Resolve has full control in much the same way with lots of other controls for selection too. Similar eye dropper and then controls with curves much the same.
__________________
Ron Evans

Threadripper 1920 stock clock 3.7, Gigabyte Designare X399 MB, 32G G.Skill 3200CL14, 500G M.2 SATA OS, 500G EVO 850 temp. 1T EVO 850 render, 6T Source, 2 x 1T NVME, MSI 1080Ti 11G , EVGA 850 G2, LG BLuray Burner, BM IP4K, WIN10 Pro

ASUS PB328 monitor, BenQ BL2711U 4K preview monitor, EDIUS 9.5 WG, Vegas 16, Resolve Studio 16


Cameras: GH5S, GH5, FDR-AX100, FDR-AX53, DJI OSMO Pocket, Atomos Ninja V
Ron Evans is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2019, 04:24 PM   #26
ulyssesvideo
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: sydney
Posts: 337
Default

Quote:
Originally Posted by kpot View Post
Does the PlugIn work in Edius ??
Thanks - kurt
no it doesnt... you can purchased the standalone version. works well as u only need a still from the timeline. that's what I have...

there is an after effects plug in version.... not sure you can access that via the bridge on E9
ulyssesvideo is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2019, 04:29 PM   #27
Ron Evans
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Ottawa
Posts: 3,902
Default

I use Lexar 128GB SDXC 11 V60 1000X in both cards slots for both GH5 and GH5S. I am either recording UHD 60P 150Mbps or HLG 30P h265. Of course when I record to the Ninja V nothing is recorded on the camera. Have them there in case of a problem so that I can quickly move the custom setting wheel to get back to internal recording.
__________________
Ron Evans

Threadripper 1920 stock clock 3.7, Gigabyte Designare X399 MB, 32G G.Skill 3200CL14, 500G M.2 SATA OS, 500G EVO 850 temp. 1T EVO 850 render, 6T Source, 2 x 1T NVME, MSI 1080Ti 11G , EVGA 850 G2, LG BLuray Burner, BM IP4K, WIN10 Pro

ASUS PB328 monitor, BenQ BL2711U 4K preview monitor, EDIUS 9.5 WG, Vegas 16, Resolve Studio 16


Cameras: GH5S, GH5, FDR-AX100, FDR-AX53, DJI OSMO Pocket, Atomos Ninja V
Ron Evans is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2019, 05:11 PM   #28
GrassValley_SL
Moderator
 
GrassValley_SL's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: SA
Posts: 7,701
Default

Quote:
Originally Posted by Ron Evans View Post
Still use my Sony AX53 for hand held family events and holiday. I have both GH5 and GH5S but do not hand hold either of them as all my projects are on tripods in the theatre fixed. Main reason for me is using UHD 60P to be able to crop, pan, zoom in a 1920x1080 project to go to Bluray and DVD for delivery. So image stabilization is always switched off on both of them. By choice I would have two GH5S as they are only used for video and no still shooting. Will look at the Sharp 8K when it comes out and if good sell the GH5. HLG has a wider dynamic range on both compared to V-Log-L so you may want to try that sometime. Unlike Sony, Panasonic stays with HLG spec and is only 10bit so in camera it will only be h265 30P 10bit but it can deliver UHD 60P, 10bit 4:2:2 HLG from the HDMI which I record with the NinjaV. I use the 12-60 on the GH5 and a 14-140 on the GH5S. The sensor performance difference makes them about equal with these lenses. They both have a problem with the colour RED especial deep red of things like old UK telephone boxes and burgundy dresses. This comes out more orange than red. Big problem for me when I mix with clips from the Sony AX100 that has really nice deep reds. I have not been able to correct this in EDIUS. I created a LUT in Resolve ( credit to Claire for this approach ) and use in EDIUS for this and can still fine tune a little with PCC. I have the Leeming luts for HLG BT2020 to rec709 but have now got to prefer my own.
Ron if you are interested in color and grading open a HLG File and a Vlog file in media info and look at the "color range".
You will see the difference and can decide which would be better for grading. :)
__________________
Steve


Please don't send me Private Messages for support. Contact Grass Valley support
GrassValley_SL is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2019, 07:24 PM   #29
Ron Evans
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Ottawa
Posts: 3,902
Default

The orange issues appears in all picture profiles of the GH5 or GH5S, 8 or 10 bit. It must be in the colour science of the Panasonic's because Claire has the same issue with her GH5. I have several shots where a dancer enters stage left with a nice red costume and by mid stage it is bright orange and then goes red again when exiting stage right. Yes it may be white balance due to lighting (camera white balance will shift the colour but not the effect ) but the Sony AX100 and AX53 on the same shot stays solid deep red all the way across the stage. With stage lighting being LED these days the lighting changes colour temp across the stage so whatever camera setting is used it will always have to edited. Fine tracking/keyframing of colour correction is important if a single camera is used as in my case cropped in to simulate a pan in HD from a UHD source.

I expect my goals are different to film makers. I want to have the easiest way for me to expose and get the max dynamic range when I shoot ( no blown out faces and enough detail in shadows but maintain the stage illusion,) and the least work afterwards to create something that looks close to the real performance. No grading just correction. I want the final to appear looking through a window on the performance as it was performed. HLG does this really well and promises an HDR archive with no work for the full stage camera.

I have not looked at the comparisons in info media but will do a little test and see. According to specs I think both have the same v gamut range . The GH5 or GH5S does not have the full V-Log like the EVA1 or Varicam it is V-Log_L which may account for the several views that HLG has more dynamic range than V-Log-L

Will report back when I have done the test
__________________
Ron Evans

Threadripper 1920 stock clock 3.7, Gigabyte Designare X399 MB, 32G G.Skill 3200CL14, 500G M.2 SATA OS, 500G EVO 850 temp. 1T EVO 850 render, 6T Source, 2 x 1T NVME, MSI 1080Ti 11G , EVGA 850 G2, LG BLuray Burner, BM IP4K, WIN10 Pro

ASUS PB328 monitor, BenQ BL2711U 4K preview monitor, EDIUS 9.5 WG, Vegas 16, Resolve Studio 16


Cameras: GH5S, GH5, FDR-AX100, FDR-AX53, DJI OSMO Pocket, Atomos Ninja V
Ron Evans is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2019, 07:43 PM   #30
GrassValley_SL
Moderator
 
GrassValley_SL's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: SA
Posts: 7,701
Default

I am not hinting at the orange right now.
HLG has a limited color space because it is ready for "air"

Vlog has a full color range which in grading will give you more options.

It is a limited color range vs full color range to start....
I have noticed that a lot of people over look this fact. :)
__________________
Steve


Please don't send me Private Messages for support. Contact Grass Valley support

Last edited by GrassValley_SL; 09-01-2019 at 07:50 PM.
GrassValley_SL is offline   Reply With Quote
Reply
 
Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Adding Luts with Edius 7.5 vidcamp Editing with EDIUS 5 10-29-2018 09:56 PM
Concerning LUTs George Glou EDIUS: Compatible Third Party Products 1 02-08-2017 09:53 AM
How do I import LUTs in 8.22? sirbenni Editing with EDIUS 11 11-18-2016 12:51 PM
Luts in Edius? George Glou EDIUS: Compatible Third Party Products 4 04-11-2015 09:46 PM
LUTs Geoff Addis Editing with EDIUS 7 06-10-2014 02:45 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 08:52 PM.


Copyright 2014 Belden Inc. All rights reserved.