Grass Valley Forums Facebook   Twitter   YouTube  

Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-10-2019, 11:24 PM   #1
ntbone
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 262
Question EDIUS 8.53 using 20% of CPU while idle

If I open a project in EDIUS and leave it to work on something else, I notice that it consumes 20% of my CPU just sitting there not doing anything? This seems odd. It doesn't seem to matter what project it is.

I have a trial of 9.5 and it doesn't seem to affect that.
ntbone is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 12:55 AM   #2
Ron Evans
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Ottawa
Posts: 4,059
Default

EDIUS 8 and EDIUS 9 on my system are about the same with CPU at 8% and GPU at 3%. Not sure what is happening as both Vegas 17 and Resolve show CPU 1% and GPU 0%. Same GH5 clip open on all the timelines in HD project.
__________________
Ron Evans

Threadripper 1920 stock clock 3.7, Gigabyte Designare X399 MB, 32G G.Skill 3200CL14, 500G M.2 SATA OS, 500G EVO 850 temp. 1T EVO 850 render, 6T Source, 2 x 1T NVME, MSI 1080Ti 11G , EVGA 850 G2, LG BLuray Burner, BM IP4K, WIN10 Pro

ASUS PB328 monitor, BenQ BL2711U 4K preview monitor, EDIUS 9.5 WG, Vegas 17, Resolve Studio 16


Cameras: GH5S, GH5, FDR-AX100, FDR-AX53, DJI OSMO Pocket, Atomos Ninja V x 2
Ron Evans is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 01:15 AM   #3
jthomas
Senior Member
 
jthomas's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Seminole Texas
Posts: 117
Default

Edius 8 on my computer shows 0% cpu usage when it is open, may jump to 1% for a secong and then back to 0%.
__________________
Edius Workgroup 8, HDSpark - Asrock X79 Extreme6, Intel I7 3820 @ 4.6 Ghz, Intel RTS2011LC Water Cooler, Intel 120 GB 520 6Gb SSD, 16GB Corsair Quad Channel Memory, NVIDA GeForce GTX 550 TI, W7 Ultimate 64 bit
jthomas is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 01:27 AM   #4
THoff
Senior Member
 
THoff's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: California, USA
Posts: 2,581
Default

What is your field display order?
THoff is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 01:49 AM   #5
Ron Evans
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Ottawa
Posts: 4,059
Default

Mine is a progressive project 3840x2160 preset this time with no clips on the timeline and on my Threadripper it shows 8% CPU and 3% GPU. It sits like this for at least 10 mins before cut it off to check the others. On my 4790K system the numbers are again CPU 8% but now GPU 0 %. 4790K system for Resolve show CPU 5% GPU 0 and Vegas 15 is the same.
__________________
Ron Evans

Threadripper 1920 stock clock 3.7, Gigabyte Designare X399 MB, 32G G.Skill 3200CL14, 500G M.2 SATA OS, 500G EVO 850 temp. 1T EVO 850 render, 6T Source, 2 x 1T NVME, MSI 1080Ti 11G , EVGA 850 G2, LG BLuray Burner, BM IP4K, WIN10 Pro

ASUS PB328 monitor, BenQ BL2711U 4K preview monitor, EDIUS 9.5 WG, Vegas 17, Resolve Studio 16


Cameras: GH5S, GH5, FDR-AX100, FDR-AX53, DJI OSMO Pocket, Atomos Ninja V x 2
Ron Evans is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 02:02 AM   #6
Ron Evans
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Ottawa
Posts: 4,059
Default

So just checked again with a GH5 Vlog clip on timeline with PCC to convert to rec709. CPU is now 6% and GPU 2%. Did the same thing in Resolve CPU 2% GPU 0 % This has puzzled me before as to what EDIUS is doing with 2% of a 1080Ti with everything stationary.
__________________
Ron Evans

Threadripper 1920 stock clock 3.7, Gigabyte Designare X399 MB, 32G G.Skill 3200CL14, 500G M.2 SATA OS, 500G EVO 850 temp. 1T EVO 850 render, 6T Source, 2 x 1T NVME, MSI 1080Ti 11G , EVGA 850 G2, LG BLuray Burner, BM IP4K, WIN10 Pro

ASUS PB328 monitor, BenQ BL2711U 4K preview monitor, EDIUS 9.5 WG, Vegas 17, Resolve Studio 16


Cameras: GH5S, GH5, FDR-AX100, FDR-AX53, DJI OSMO Pocket, Atomos Ninja V x 2
Ron Evans is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 09:47 AM   #7
Haddock
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Belgium
Posts: 1,247
Default

Quote:
Originally Posted by jthomas View Post
Edius 8 on my computer shows 0% cpu usage when it is open, may jump to 1% for a secong and then back to 0%.
Same for me, after reading a havy project it comes back to 0%.
__________________
Yvon durieux alias "Haddock" Belgium GMT + 1

Sorry for my poor english, I am french native speaking

Main System: Azus Z87 Pro, 4770K@3.5Ghz, 16gb ram, Nvidia GeForce GT 630, Windows 7 Pro 64, Samsung 840 pro, Edius 8.53.2808 WG and 9.40.4896 + NXexpress or HDspark, 2T separate video SSD.
Haddock is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2019, 09:09 PM   #8
ntbone
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: USA
Posts: 262
Default

I just tried an empty project. Left EDIUS open. Its using 18% of my CPU. Regardless of what is open, once its done any background processing of clips to generate thumbnails, or wave forms etc....it should use about 0% unless one is using the software. I left it open with an empty project for about 10 minutes and its 18% the entire time.

I also tried examining the program in Process Explorer. It reports 12% CPU. The graph for it is attached.
Attached Images
File Type: png EDIUS Using 12% of CPU on empty project.PNG (4.9 KB, 13 views)
ntbone is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2019, 05:46 PM   #9
createmedia
Senior Member
 
createmedia's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Four Marks, Alton, UK
Posts: 1,291
Default

Mine doesn't use CPU until I play something.

What does the Windows resource manager show which .exe is using the most CPU? Click on CPU and it should put the activities in priority of activity order.

Have you turned off hard drive indexing that is a CPU hog. Right click each drive in turn and in properties uncheck Indexing. It may take some time to go through changing all the file attributes on the drive so be patient.

The Hard Drive light should not be doing anything apart from an occasional blink every 5 seconds once Edius is up and settled.

The only other thing could be it is making proxy files? - but it should only do that if asked.

Have you excluded Edius folders from antivirus checking? Including those files in App Data?

Regards

Mike
__________________
Sys4: Z10PE-D16WS MB 2xE5-2696 Xeon 64 active logical cores. EWG9. 64G RAM. Aorus GTX1080Ti. 55" Q7 1500 NIT HDR 4K TV/Storm 3G Elite/Decklink 4K 12G/8CH audio monitoring, Yamaha RXA-870 A/V. Sys1-3 EWG8 + RX-E1+HDBX1000 MIP in HP xw8600 2 x X5492 CPU 8 cores, 8Gig RAM, Quadro FX3800. All sys Fibre to central media pool - 5TB Axus Yotta RAID + QLogic Fibre Switch. Central VCR rack plus YUV & audio to viewing room with Yamaha AX1 7.1 100 watt per channel amp with 1000W sub 63" HD 3D Samsung TV
createmedia is offline   Reply With Quote
Reply
 
Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
EDIUS 7 and New Cpu support Emrah EDIUS: Compatible Hardware and Accessories 0 02-13-2019 05:25 AM
No quick sync export with edius 8.53 and 9.20 with last windows 10 update mihaicraciun Editing with EDIUS 26 05-18-2018 03:45 PM
Edius CPU usage Claire EDIUS: Compatible Hardware and Accessories 18 08-03-2014 11:36 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 06:30 AM.


Copyright 2014 Belden Inc. All rights reserved.