Grass Valley Forums Facebook   Twitter   YouTube  

Go Back   Grass Valley Forums > Editors > EDIUS: Compatible Third Party Products

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-13-2019, 12:12 AM   #1
GrassValley_PS
Moderator
 
GrassValley_PS's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Cincinnati
Posts: 4,758
Default HEVC Plugin for EDIUS

A company named Nablet is conducting a public beta for a plugin for EDIUS. If you are interested, follow the directions on the website. Currently, it is pretty simple but they are taking down the information and will decide what else to include with the plugin.

FYI, when you do install it and go to the exporter to use it, it is currently listed under other. There are no controls to it. You will just get the export.

http://www.nablet.com/products/plugi...for-edius-pro/
__________________
Main System: i7 6950X OC to 4.5GHz, ASUS RAMPAGE V EDITION 10, Corsair Dominator Platinum 64GB DDR4 2800, SAMSUNG 950 PRO M.2 512GB , GeForce GTX 1080 Founders Edition, Corsair AX1200i PS, Phanteks Luxe Case, 16TB RAID (4)HGST Deskstar NAS 4TB, Corsair H115i CPU Cooler, AJA Kona 4, BMD Intensity Pro 4K, Win 10

Last edited by GrassValley_PS; 09-13-2019 at 05:28 AM.
GrassValley_PS is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2019, 06:49 AM   #2
ulyssesvideo
Senior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: sydney
Posts: 369
Default

Quote:
Originally Posted by GrassValley_PS View Post
A company named Nablet is conducting a public beta for a plugin for EDIUS. If you are interested, follow the directions on the website. Currently, it is pretty simple but they are taking down the information and will decide what else to include with the plugin.

FYI, when you do install it and go to the exporter to use it, it is currently listed under other. There are no controls to it. You will just get the export.

http://www.nablet.com/products/plugi...for-edius-pro/
Will this plug-in work in edius 7 or 8?
ulyssesvideo is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2019, 09:19 AM   #3
Crespel
Senior Member
 
Crespel's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Germany
Posts: 376
Default

It seems to me it is only for Intel CPU's with Grafic(= QuickSync).
So no use with HEDT Systems.

It is anyhow a shame for GV that they are still not capable even not in 9.50 to implement a HEVC De-/Encoder or use the NVIDIA.
__________________
_________________________________
Triple boot:Win10/Win10/Win10/I7-5930K/GTX780/1TB SW RAID:1000MB Read-Write/15TB Video RAID:650MB Read-Write/Intel X550
Triple boot:Win7/Win10/Win10/I7-6950X/GTX1080/SW:M.2 5300MB Read-2100MB Write/15TB Video RAID:850MB Read-Write/BMD 4K Extreme
both on: 10Gbps Media sharing Network, 10Gbps NAS
Crespel is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2019, 03:36 AM   #4
Ron Evans
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Ottawa
Posts: 3,931
Default

Nice to see someone providing product for EDIUS but once again just Intel CPU. So it is just another QS encode with smart render from 6 core cpu ? What is stopping use of AMD or NVIDIA encoders that are more powerful.
__________________
Ron Evans

Threadripper 1920 stock clock 3.7, Gigabyte Designare X399 MB, 32G G.Skill 3200CL14, 500G M.2 SATA OS, 500G EVO 850 temp. 1T EVO 850 render, 6T Source, 2 x 1T NVME, MSI 1080Ti 11G , EVGA 850 G2, LG BLuray Burner, BM IP4K, WIN10 Pro

ASUS PB328 monitor, BenQ BL2711U 4K preview monitor, EDIUS 9.5 WG, Vegas 16, Resolve Studio 16


Cameras: GH5S, GH5, FDR-AX100, FDR-AX53, DJI OSMO Pocket, Atomos Ninja V
Ron Evans is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2019, 05:17 AM   #5
Jerry
Senior Member
 
Jerry's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Orange City, FL
Posts: 11,640
Default

I don't see where it says it is just Intel CPU's.

A powerful CPU with at least 6 logical cores
Support for Intel GPU
SSD drives



What is stopping use of AMD or NVIDIA encoders that are more powerful.

I would ask those questions of Nablet.
__________________
Jerry
Six Gill DV
www.sgdvtutorials.com
If you own the Tutorials and you need help, PM me.

Vistitle YouTube Channel
https://www.youtube.com/channel/UCMVlxC8Am4qFbkXJRoPAnMQ/videos

Windows 10 Pro up to v.1803 Tweaks for Edius Users
http://sgdvtutorials.com/WIN%2010%20...%20V.2.0.0.pdf

Main System: Azrock Z97 Extreme 6, 4790K@4.7Ghz, 32gb ram, Corsair H110, Win10 Pro 64, Samsung 850 pro, E7.5/8.5/E9 on separate SSD drives, HD Spark, Intensity Shuttle, 12tb RAID 0 on backplane ,2 BD, Benq 27 and Hanns-G 28 monitors, CC 2019, GTX 1080ti SC Black.
Both systems on Gigabit network
Second System: EditHD Ultimax-i7, X58, 980x@3.74, Corsair H80, Win764, 24gb ram, Storm 3g, Samsung 840 Pro 256, 4tb and 6tb RAID 0 on backplane, GTX 980ti Classified, Edius 9, Apple 30", Samsung 24", dual BD.
Jerry is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2019, 02:25 PM   #6
Ron Evans
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Ottawa
Posts: 3,931
Default

Quote:
Originally Posted by Jerry View Post
I don't see where it says it is just Intel CPU's.

A powerful CPU with at least 6 logical cores
Support for Intel GPU
SSD drives



What is stopping use of AMD or NVIDIA encoders that are more powerful.

I would ask those questions of Nablet.
As I read the information it will use the CPU to encode the changed edits from a h265 file ( hence pressing the 6 core ) and if available will use the Intel GPU. I am sure if they used a NVIDIA or AMD GPU they would have stated that. If not really poor marketing. The key here is smart rendering of h265 files I think from the timeline. So if there are no effects or grading just cuts it would smart render ? If there is any grading it will not work and need rendering. So if there are only cuts then TMPGenc Smart Renderer will also do the job and will use NVIDIA and AMD GPU or X265 with a regular price the same $69. I am just trying to imagine the situation where one has got a project on the timeline for export to h265 with no effects or grading from a h265 source. Why would you use EDIUS for this task when there are other lower cost alternatives like TMPGEnc Smart Renderer that can do this up to 8K source and use all the available GPU's.

If this is just a section of a larger project that is to be exported in h265 from the timeline then it will be restricted to Intel GPU for acceleration anyway since EDIUS cannot use the GPU from NVIDIA or AMD for this task ?
__________________
Ron Evans

Threadripper 1920 stock clock 3.7, Gigabyte Designare X399 MB, 32G G.Skill 3200CL14, 500G M.2 SATA OS, 500G EVO 850 temp. 1T EVO 850 render, 6T Source, 2 x 1T NVME, MSI 1080Ti 11G , EVGA 850 G2, LG BLuray Burner, BM IP4K, WIN10 Pro

ASUS PB328 monitor, BenQ BL2711U 4K preview monitor, EDIUS 9.5 WG, Vegas 16, Resolve Studio 16


Cameras: GH5S, GH5, FDR-AX100, FDR-AX53, DJI OSMO Pocket, Atomos Ninja V
Ron Evans is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2019, 02:28 PM   #7
Jerry
Senior Member
 
Jerry's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Orange City, FL
Posts: 11,640
Default

Have you installed it or is this all speculation?
You are also missing the point that it is an H.265 software exporter for Edius. Remember, this is a beta and joining the public beta will help in the development.
__________________
Jerry
Six Gill DV
www.sgdvtutorials.com
If you own the Tutorials and you need help, PM me.

Vistitle YouTube Channel
https://www.youtube.com/channel/UCMVlxC8Am4qFbkXJRoPAnMQ/videos

Windows 10 Pro up to v.1803 Tweaks for Edius Users
http://sgdvtutorials.com/WIN%2010%20...%20V.2.0.0.pdf

Main System: Azrock Z97 Extreme 6, 4790K@4.7Ghz, 32gb ram, Corsair H110, Win10 Pro 64, Samsung 850 pro, E7.5/8.5/E9 on separate SSD drives, HD Spark, Intensity Shuttle, 12tb RAID 0 on backplane ,2 BD, Benq 27 and Hanns-G 28 monitors, CC 2019, GTX 1080ti SC Black.
Both systems on Gigabit network
Second System: EditHD Ultimax-i7, X58, 980x@3.74, Corsair H80, Win764, 24gb ram, Storm 3g, Samsung 840 Pro 256, 4tb and 6tb RAID 0 on backplane, GTX 980ti Classified, Edius 9, Apple 30", Samsung 24", dual BD.

Last edited by Jerry; 09-13-2019 at 02:33 PM.
Jerry is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2019, 03:17 PM   #8
Ron Evans
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Ottawa
Posts: 3,931
Default

Speculation, I am on EDIUS 8.53 so option for export h265 is not available to me anyway. Just trying to understand how it would be used and hence my comments. Value of smart render is if you are not changing very much so do not want to re render everything. Yes I can see the value of just putting a title on a clip and removing shots of ones feet etc. Still wonder why one would use EDIUS for this. If the h265 clip is part of a bigger project that is to be encoded to h265 I think we are back to the issue of encoders. If that clip is to be exported to another codec then the plugin is of no value anyway.
__________________
Ron Evans

Threadripper 1920 stock clock 3.7, Gigabyte Designare X399 MB, 32G G.Skill 3200CL14, 500G M.2 SATA OS, 500G EVO 850 temp. 1T EVO 850 render, 6T Source, 2 x 1T NVME, MSI 1080Ti 11G , EVGA 850 G2, LG BLuray Burner, BM IP4K, WIN10 Pro

ASUS PB328 monitor, BenQ BL2711U 4K preview monitor, EDIUS 9.5 WG, Vegas 16, Resolve Studio 16


Cameras: GH5S, GH5, FDR-AX100, FDR-AX53, DJI OSMO Pocket, Atomos Ninja V
Ron Evans is offline   Reply With Quote
Reply
 
Go Back   Grass Valley Forums > Editors > EDIUS: Compatible Third Party Products
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HEVC 4:4:4 crash Edius WG9 instantly createmedia Editing with EDIUS 7 08-21-2019 07:17 PM
Edius 8.5 HEVC decoder Claire Editing with EDIUS 9 11-16-2018 05:56 PM
edius pro 9 and h.265 HEVC issue? profidizajn Editing with EDIUS 11 01-01-2018 03:10 AM
After Edius 8 installation no HEVC export nictau Editing with EDIUS 4 05-22-2017 10:34 AM
HEVC / h.265 - Support in Edius 7.4? Kris Editing with EDIUS 1 11-17-2014 08:01 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 08:05 PM.


Copyright 2014 Belden Inc. All rights reserved.