Grass Valley Forums Facebook   Twitter   YouTube  

Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-05-2018, 12:31 PM   #1
kpot
Senior Member
 
kpot's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: WN, Austria
Posts: 926
Default GPUfx etc. disappeared in my system - I need some advice

Hi all Edius-Experts:

For some time now two errors have occurred in my WIN-10/64 Pro - Edius-9.31 system (please see the three screenshots):

1. In the effects palette, the GPU effects have disappeared at the transitions, although they are listed in the corresponding Edius folder.

2. The GPUfx option is no longer displayed in System Preferences > Effects.

- My i7-6700k processor has QuickSync; it works.
- I only have one monitor with both the Intel graphics card (DVI) and the NVIDIA GTX-1070 (HDMI) connected.
- I have always installed the latest NVIDIA driver and QuickSync has always worked.
- The latest WIN updates are installed.
- A new installation of Edius didn't help either.
// Everything else in Edius and WIN works fine.

Can anybody help me please? // I have no more ideas what I could do!

Regards kurt
__________________
Intel core i7-6700K / ASUS Z100A / 32 GB RAM / Intel HD Graphics 530 / SSD Systemdrive / Gigabyte GeForce GT 1070 / Win-10/64 Pro (V-1803/17134.1) / EDIUS-9.21(3770) WG / Mercalli V2 and V4 Plugin (64bit) / Zonealarm(Firewall etc) / ImgBurn / PhantomDrive / PowerDVD etc.
// Read > Test > Understand

Last edited by kpot; 12-05-2018 at 12:33 PM. Reason: Screenshots appended
kpot is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 08:07 PM   #2
kpot
Senior Member
 
kpot's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: WN, Austria
Posts: 926
Default

Hi:
Problem solved!
No more answers necessary.
Regards kurt
__________________
Intel core i7-6700K / ASUS Z100A / 32 GB RAM / Intel HD Graphics 530 / SSD Systemdrive / Gigabyte GeForce GT 1070 / Win-10/64 Pro (V-1803/17134.1) / EDIUS-9.21(3770) WG / Mercalli V2 and V4 Plugin (64bit) / Zonealarm(Firewall etc) / ImgBurn / PhantomDrive / PowerDVD etc.
// Read > Test > Understand
kpot is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 08:17 PM   #3
IVPR
Member
 
Join Date: May 2014
Location: SA
Posts: 54
Default

Could you please tell us what you have found! I have the same problem with the exception that the GPUfx appears in the EFFECTS pallette when I have QS enabled, but with QS enabled I have other problems (errant frames appear in my exports at random intervals which appear as a glitch in the final video) and so cannot/don't want to use QS at all.

Thank you!
__________________
Colin

Edius 9.31.4196 WG - HD Spark - Win7 Pro 64 bit SP1 - Gigabyte Z77-D3H -Intel Core i7-3770 CPU @ 3.40GHz - 32 GB Dual Channel DD3 @ 667MHz - 2048MB NVIDIA GeForce GT640 - Pioneer BD-RW BDR-206 and LG Optical Drives - VisTitle 2.5 - NeatVideo4 - TMPAW6 - TMPMW5 -TMPG mpeg plug-in - TMPG AVC plug-in - Also Edius 6.08 on XP
IVPR is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 08:32 PM   #4
BernH
Senior Member
 
BernH's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: St. John's, NL, Canada
Posts: 1,115
Default

Quote:
Originally Posted by IVPR View Post
Could you please tell us what you have found! I have the same problem with the exception that the GPUfx appears in the EFFECTS pallette when I have QS enabled, but with QS enabled I have other problems (errant frames appear in my exports at random intervals which appear as a glitch in the final video) and so cannot/don't want to use QS at all.

Thank you!
Your errant frames with QS enabled issue may be related to your Intel driver version.

What version are you using? Edius is fairly picky over the Intel driver version.

My system is only one generation newer than yours and I am not seeing any issues. I am using 10.18.14.4578 with my 4790k, also on Win7 with Edius 9.31.
__________________
Edius WG 9.31.4196, Win 7 Ultimate SP1, i7-4790K @ 4GHz with HD4600 GPU embedded, MSI Z97 Gaming 7 Motherboard, 32GB Kingston HyperX RAM, nVidia GTX680 4GB GPU, Matrox MX02 Mini MAX, Corsair 750W PSU, Corsair H110i GT Water Cooler, Corsair C70 case, 4TB Internal RAID 0/stripe (2x2TB Seagate SATAIII HDD's, Win7 Software RAID 0/stripe), 1TB Crucial MX500 SSD, Pioneer BDR-207D, Dual 1920x1080 monitors (one on GTX680 and one on Intel HD4600)
BernH is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 08:52 PM   #5
kpot
Senior Member
 
kpot's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: WN, Austria
Posts: 926
Default

Quote:
Originally Posted by IVPR View Post
Could you please tell us what you have found! I have the same problem with the exception that the GPUfx appears in the EFFECTS pallette when I have QS enabled, but with QS enabled I have other problems (errant frames appear in my exports at random intervals which appear as a glitch in the final video) and so cannot/don't want to use QS at all.

Thank you!
Yes, I can. BUT:
I must translate it into English (it was a special problem for a special PC-configuration).
Will be back soon.
kurt
OK, I am back:

1. Requirements:
- There is only one monitor with the following connections: Sound, DVI and HDMI.
- Two graphics cards are installed in the PC: Intel (required for QuickSync under Edius) and NVIDIA (required for Resolve).
2. Settings:
- The Intel is connected to the monitor via DVI.
- The Nvidia is connected to the monitor via HDMI.
- In the BIOS the parameter Primary Display must be set to IGFX.
- Windows Settings > Display: Display only on 1 (=Nvidia/HDMI).
- Display 2 (Intel/DVI) will be shown as "not active".
- WIN+P is set to PC Screen Only. // From now on other settings may cause my house of cards to collapse, should be called display-2 appears on the screen after restart (shows nothing and usually comes out there only laboriously; or after PC restart the monitor is black and I have to remove again laboriously by cable from the monitor ... on the above settings).

Result: QuickSync and Resolve and GPUfx are displayed and the GPU effects are available again.

I got the above solution by the tip WIN+P > Extend! So Edius seems to remember something again!
!! But if I didn't switch to PC screen only before restarting the PC, then all the work was for nothing and the tinkering started all over again.

Which I actually didn't quite understand: Why do you have to go such strange ways, so that Edius e.g. shows the GPU effects, if they are present in the Edius presets?

(Translated with www.DeepL.com/Translator)
I hope it will help (I needed hours to test one cable after the other, find out that I have to switch to WIN+P > PC screen only ...)
Regards kurt
__________________
Intel core i7-6700K / ASUS Z100A / 32 GB RAM / Intel HD Graphics 530 / SSD Systemdrive / Gigabyte GeForce GT 1070 / Win-10/64 Pro (V-1803/17134.1) / EDIUS-9.21(3770) WG / Mercalli V2 and V4 Plugin (64bit) / Zonealarm(Firewall etc) / ImgBurn / PhantomDrive / PowerDVD etc.
// Read > Test > Understand

Last edited by kpot; 12-06-2018 at 09:11 PM.
kpot is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2018, 09:57 PM   #6
IVPR
Member
 
Join Date: May 2014
Location: SA
Posts: 54
Default

Thank you BernH and kpot, for your responses. I'm not into driver versions and and bios settings. I don't update willy-nilly and change things for the sake of it. I usually keep things as they are until forced to change. My Intel driver version is 10.18.10.4276. I will investigate that.

Kpot, not sure whether I follow everything you said. Some could have been lost in translation. It's late here and will go through your steps in the next few days to see whether it could solve my problem.

I do appreciate both your responses and will see what I can figure out from what you both said.

Thank you!

Colin
__________________
Colin

Edius 9.31.4196 WG - HD Spark - Win7 Pro 64 bit SP1 - Gigabyte Z77-D3H -Intel Core i7-3770 CPU @ 3.40GHz - 32 GB Dual Channel DD3 @ 667MHz - 2048MB NVIDIA GeForce GT640 - Pioneer BD-RW BDR-206 and LG Optical Drives - VisTitle 2.5 - NeatVideo4 - TMPAW6 - TMPMW5 -TMPG mpeg plug-in - TMPG AVC plug-in - Also Edius 6.08 on XP
IVPR is offline   Reply With Quote
Reply
 
Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
System Settings-Effects-GPUfx AevnsGrandpa Editing with EDIUS 2 05-06-2014 07:58 PM
Please advice on this system zvit EDIUS: Compatible Hardware and Accessories 22 03-23-2013 05:05 PM
System upgrade advice KsChoice EDIUS: Compatible Hardware and Accessories 1 04-21-2011 01:54 AM
New System Advice XyLiOS EDIUS: Compatible Hardware and Accessories 9 06-29-2009 12:12 PM
I'm new to video editing and need advice on which system to go with and why. keyzone72 Editing with EDIUS 10 05-23-2009 04:51 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 08:58 PM.


Copyright 2014 Belden Inc. All rights reserved.