Grass Valley Forums Facebook   Twitter   YouTube  

Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-11-2015, 12:53 PM   #1
Jeordie
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Marche, Italy
Posts: 54
Default Edius 6.05 and Davinci Resolve 11

What is the best workflow (if it exists) between Edius 6.05 and Davinci Resolve 11?
Thanks.
Jeordie is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2015, 11:32 AM   #2
David Clarke
Senior Member
 
David Clarke's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Uk
Posts: 2,735
Default

It depends on the footage and what you want to do with it. The simple options are:
  • Make a mov of the whole timeline with no effects or transitions, take it into Resolve and use the scene splitting option to make individual clips for grading.
  • Use the AAF exporter to make individual MOV clips, or to make a file which links to the original clips (if Resolve will open the originals). "Type 3" links to the originals. Use other settings to make new versions.
  • Export and EDL and load the original clips into Resolve and link then using reel name a timecode.

In EDIUS 6.5 I don't think you can make HQX MOV files so the best option is probably to download the Avid DNxHD codec pack and use that.

Also the AAF export is limited to one video track, if I remember correctly and the MOV files will not have timecode.

This was all considerably improved in EDIUS 7 and 8 so AAF can do multiple tracks and timecode with GV HQX format. There are quite a few posts on the forum here about this.

I did a short video about AAF which you can see here: http://www.dvc.uk.com/acatalog/AAF-E...IUS-Pro-7.html. The video was done with EDIUS 7 so some of the options will not work for you, however.
__________________
EDIUS silver certified trainer.
Main edit laptop: DVC Kaby Lake desktop processor laptop, 32GB RAM, 3.5Ghz i5 desktop processor, nVidia 1060, Windows 10.
Desktop: 4Ghz 9900K processor, 32GB RAM, nVidia 1660TI GPU, Windows 10.
Desktop: 2Ghz 12 core Xeon processor, 32GB RAM, nVidia 1060, BM Intensity Pro, Windows 10
David Clarke is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2015, 12:10 PM   #3
Jeordie
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Marche, Italy
Posts: 54
Default

In Edius 6 I just can make HQX AVI or HQX MXF files.
Many thanks for your advices and link!

Last edited by Jeordie; 11-12-2015 at 12:20 PM.
Jeordie is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2015, 01:11 PM   #4
David Clarke
Senior Member
 
David Clarke's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Uk
Posts: 2,735
Default

They will not work, only QuickTime HQX. The best option would be the free Avid codecs:

http://avid.force.com/pkb/articles/e...Codecs-LE-v2-5.

Download and install them and then make DNxHD Mov files. You will need to go into print to file and make a quicktime preset for this type of file, and then it will be available in the list of codecs on the AAF exporter.
__________________
EDIUS silver certified trainer.
Main edit laptop: DVC Kaby Lake desktop processor laptop, 32GB RAM, 3.5Ghz i5 desktop processor, nVidia 1060, Windows 10.
Desktop: 4Ghz 9900K processor, 32GB RAM, nVidia 1660TI GPU, Windows 10.
Desktop: 2Ghz 12 core Xeon processor, 32GB RAM, nVidia 1060, BM Intensity Pro, Windows 10
David Clarke is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2015, 03:51 PM   #5
Jeordie
Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Marche, Italy
Posts: 54
Default

Quote:
Originally Posted by David Clarke View Post
They will not work, only QuickTime HQX. The best option would be the free Avid codecs:

http://avid.force.com/pkb/articles/e...Codecs-LE-v2-5.

Download and install them and then make DNxHD Mov files. You will need to go into print to file and make a quicktime preset for this type of file, and then it will be available in the list of codecs on the AAF exporter.
I'll try that.
Jeordie is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2015, 09:17 AM   #6
robbin
Junior Member
 
robbin's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Sweden
Posts: 28
Default

Im trying edius 8.1 wg and i cant see any of my presets when doing aaf export. Dnxhd is available but not dnxhr. I would really need aaf export with xavc or dnxhr in uhd resolution. Is this not.possible???
robbin is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2015, 11:55 AM   #7
David Clarke
Senior Member
 
David Clarke's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Uk
Posts: 2,735
Default

I just tried making a preset in my EDIUS 8.1 and then using that in an AAF and it work. You have to go to print to file and make a preset by clicking the save icon. I made one for a QuickTime DNxHR Mov file and called it QuickTime DNxHr and it was available in my list of presets for exporting from an AAF.
__________________
EDIUS silver certified trainer.
Main edit laptop: DVC Kaby Lake desktop processor laptop, 32GB RAM, 3.5Ghz i5 desktop processor, nVidia 1060, Windows 10.
Desktop: 4Ghz 9900K processor, 32GB RAM, nVidia 1660TI GPU, Windows 10.
Desktop: 2Ghz 12 core Xeon processor, 32GB RAM, nVidia 1060, BM Intensity Pro, Windows 10
David Clarke is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2015, 03:26 PM   #8
robbin
Junior Member
 
robbin's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Sweden
Posts: 28
Default

Tnx got dnxhr working now. But xavc doesn't seem to work. No preset showing up under aaf export settings
robbin is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2015, 05:51 PM   #9
robbin
Junior Member
 
robbin's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Sweden
Posts: 28
Default

Quote:
Originally Posted by robbin View Post
Tnx got dnxhr working now. But xavc doesn't seem to work. No preset showing up under aaf export settings
The aaf export using my dnxhr preset fails after a few seconds. Same export of timeline works with hqx
robbin is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2015, 05:41 PM   #10
David Clarke
Senior Member
 
David Clarke's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Uk
Posts: 2,735
Default

I just did a quick test at UHD using a DNxHR preset and it worked for me. What are your settings?

I made an XAVC preset and that did not show up in the AAF export.
__________________
EDIUS silver certified trainer.
Main edit laptop: DVC Kaby Lake desktop processor laptop, 32GB RAM, 3.5Ghz i5 desktop processor, nVidia 1060, Windows 10.
Desktop: 4Ghz 9900K processor, 32GB RAM, nVidia 1660TI GPU, Windows 10.
Desktop: 2Ghz 12 core Xeon processor, 32GB RAM, nVidia 1060, BM Intensity Pro, Windows 10
David Clarke is offline   Reply With Quote
Reply
 
Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Davinci Resolve AVI files import in Edius olliemacks EDIUS: Compatible Third Party Products 0 06-19-2015 07:38 PM
Edius 7 (.31) and Davinci Resolve 11 workflow robilonk EDIUS: Compatible Third Party Products 1 09-03-2014 06:30 PM
Edius 6.5 with DaVinci Resolve 10 Lite -. Workflow istvan Editing with EDIUS 7 11-27-2013 02:37 PM
What workflow Edius 7.20 EDL round trip Davinci Resolve robilonk Editing with EDIUS 3 10-08-2013 02:43 PM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 11:13 PM.


Copyright 2014 Belden Inc. All rights reserved.