Grass Valley Forums Facebook   Twitter   YouTube  

Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-28-2013, 11:22 PM   #1
k8_fan
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chicago
Posts: 80
Default Will an SATA III SSD enable me to edit five HD streams?

I'm finishing a concert season, and am looking to upgrade my systems. I edit on a desktop and will be putting a RAID system together with the intention of being able to play 5 HD camera streams at once, and not have to use proxys.

But I also edit on a laptop that supports two hard drives. I was thinking about adding another 1.5 terabyte hard drive for storage space, but I am also considering installing a 256 gig SSD drive, and moving projects to that one to edit. But the second option only makes sense if it will enable me to play five cameras in multicam mode.

According to HP, the hard drive controllers are only SATA II, but this discussion on a Crucial web site says that there is a hack to get my HP 8560P to SATA III.

Assuming it does, can I edit five 1080 x 1440 HD streams in real time in full res on my laptop?
k8_fan is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2013, 11:52 PM   #2
GrassValley_BH
Demystifier/Analogizer
 
Join Date: Apr 2007
Location: Hillsboro, OR
Posts: 5,785
Default

The critical part we need to know is what format/bitrate HD streams you're talking about...

Five 4 Mbps H.264 streams would be no problem for the drive, but problematic for the CPU. So it's not so much a matter of resolution, but rather of bitrates and decompression load.
GrassValley_BH is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2013, 12:17 AM   #3
k8_fan
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chicago
Posts: 80
Default

Ah, OK. I'm shooting with a Canon XH-A1 using Adobe OnLocation which records an MPEG2 Transport Stream, 3 Canon HF-S100 cameras which record to SD card in H.264/AVCHD and one Canon HF-200, also H.264/AVCHD.

Right now, I have to make proxys, but I'd be happy to convert from the transport stream and AVCHD to some other, less processor-stressful HD format.
k8_fan is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2013, 01:08 AM   #4
Jerry
Senior Member
 
Jerry's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Orange City, FL
Posts: 11,677
Default

What is the rest of the system specs?
__________________
Jerry
Six Gill DV
www.sgdvtutorials.com
If you own the Tutorials and you need help, PM me.

Vistitle YouTube Channel
https://www.youtube.com/channel/UCMVlxC8Am4qFbkXJRoPAnMQ/videos

Windows 10 Pro up to v.1803 Tweaks for Edius Users
http://sgdvtutorials.com/WIN%2010%20...%20V.2.0.0.pdf

Main System: Azrock Z97 Extreme 6, 4790K@4.7Ghz, 32gb ram, Corsair H110, Win10 Pro 64, Samsung 850 pro, E7.5/8.5/E9 on separate SSD drives, HD Spark, Intensity Shuttle, 12tb RAID 0 on backplane ,2 BD, Benq 27 and Hanns-G 28 monitors, CC 2019, GTX 1080ti SC Black.
Both systems on Gigabit network
Second System: EditHD Ultimax-i7, X58, 980x@3.74, Corsair H80, Win764, 24gb ram, Storm 3g, Samsung 840 Pro 256, 4tb and 6tb RAID 0 on backplane, GTX 980ti Classified, Edius 9, Apple 30", Samsung 24", dual BD.
Jerry is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2013, 01:34 AM   #5
k8_fan
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Chicago
Posts: 80
Default

Quote:
Originally Posted by Jerry View Post
What is the rest of the system specs?
It's an HP 8560P with an Intel Core i5 i5-2520M 2.5GHz processor, with a AMD Radeon HD 6470M video chip. I've upgraded the memory to 16 gigs and the system hard drive to a 750 gig hybrid SSD/mechanical one.

It's not the fastest laptop made, but it was one of the only ones that still offers a Firewire port. And it's as rugged as all get out, which means a lot in my business.

Update: I forgot to mention that I record at 24 mb/sec on the Canon HF-S100s and 17 mb/sec on the Canon HF-200.
k8_fan is offline   Reply With Quote
Old 01-29-2013, 12:01 PM   #6
Jerry
Senior Member
 
Jerry's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Orange City, FL
Posts: 11,677
Default

The h.264 files are driven by processor speed. Your mpeg 2 files will play fine, but you are asking your processor to do something it can't do. The SSD will help only on
the backside where the drive comes into play.
I would suggest that you load your files into the
bin and convert to HQ to enable your processor
to be able to process your project with some head room.
__________________
Jerry
Six Gill DV
www.sgdvtutorials.com
If you own the Tutorials and you need help, PM me.

Vistitle YouTube Channel
https://www.youtube.com/channel/UCMVlxC8Am4qFbkXJRoPAnMQ/videos

Windows 10 Pro up to v.1803 Tweaks for Edius Users
http://sgdvtutorials.com/WIN%2010%20...%20V.2.0.0.pdf

Main System: Azrock Z97 Extreme 6, 4790K@4.7Ghz, 32gb ram, Corsair H110, Win10 Pro 64, Samsung 850 pro, E7.5/8.5/E9 on separate SSD drives, HD Spark, Intensity Shuttle, 12tb RAID 0 on backplane ,2 BD, Benq 27 and Hanns-G 28 monitors, CC 2019, GTX 1080ti SC Black.
Both systems on Gigabit network
Second System: EditHD Ultimax-i7, X58, 980x@3.74, Corsair H80, Win764, 24gb ram, Storm 3g, Samsung 840 Pro 256, 4tb and 6tb RAID 0 on backplane, GTX 980ti Classified, Edius 9, Apple 30", Samsung 24", dual BD.
Jerry is offline   Reply With Quote
Reply
 
Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HD edit vs SD erik EDIUS: Compatible Hardware and Accessories 5 04-11-2011 05:54 PM
HD transport streams DIGITALPOST Editing with EDIUS 6 07-25-2007 02:49 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 09:37 PM.


Copyright 2014 Belden Inc. All rights reserved.