Grass Valley Forums Facebook   Twitter   YouTube  

Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-20-2007, 02:32 PM   #1
Bassman
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Texas
Posts: 2,473
Default Question About Boris Usage

Hello,

Just wanted to ask anybody who uses Boris products.

How is the functionality compared to after Effects?

Can say Boris Red replace the need for After Effects?

How is the workflow compared to After Effects?

To me, After Effects has a slow workflow and all of the rendering makes audio syncing really time consuming.

Is Boris Red any better?

Thanks
Bassman is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2007, 04:13 PM   #2
mike0130
Senior Member
 
mike0130's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Canada
Posts: 559
Default

-Just wanted to ask anybody who uses Boris products.
I use RED4. This is the best of RED line, the Blue is DIFFERENT.

How is the functionality compared to after Effects?
When you became familiar with RED- it is almost as good as AE

Can say Boris Red replace the need for After Effects?
Not allways, but yes.

How is the workflow compared to After Effects?
Different. Examle: 3D text with textures you can make in Boris, but not in AE

To me, After Effects has a slow workflow and all of the rendering makes audio syncing really time consuming.
Every composit software need to be rendered.
Is Boris Red any better?
Depends... For now, Edius ver 4.24 it has plugin, probably in 4.5 you will be able to interact with AE, but not confirmed yet. See some tutorials to deside yourself if RED is good for you. And keep in mind that workflow is completely different from AE.
mike0130 is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2007, 04:38 PM   #3
GrassValley_KH
Mr Sparkle
 
Join Date: Apr 2007
Location: San Jose, CA
Posts: 3,748
Default

Quote:
Originally Posted by mike0130 View Post
probably in 4.5 you will be able to interact with AE, but not confirmed yet.
Allow me to confirm it here - there's no interaction between EDIUS and AE in v4.5.

The hardware plug-in for NX/SP remains as it has been till now.
GrassValley_KH is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2007, 05:35 PM   #4
mike0130
Senior Member
 
mike0130's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Canada
Posts: 559
Default

Mr Sparkle,
what I ment here is not a video output plugin, but a variation of Adobe Active link, that allow you to copy and paste a portion of your clip from timeline of one application to another.
From my uderstanding this is the most logical way for a creative person to work in videoediting inviroment. You may chouse the editing software between Avid, GV, Adobe, Newtek etc and compositing one between AE, Combustion, Boris, ParticleIllusion to best of your knoledge and the task you want to accomplish.
Well, maybe not now, maybe in a year or more, but I think, this should happen one day.
mike
mike0130 is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2007, 05:49 PM   #5
GrassValley_KH
Mr Sparkle
 
Join Date: Apr 2007
Location: San Jose, CA
Posts: 3,748
Default

I know what you meant, I was just clarifying that such technology was not going into v4.5, just in case somebody was looking for this feature in a couple of months.
GrassValley_KH is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2007, 07:14 PM   #6
Zorro
Senior Member
 
Zorro's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Vienna
Posts: 2,089
Default

Boris provides a fully functional RED demo here:

http://www.borisfx.com/downloads/
Zorro is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2007, 08:51 PM   #7
vienna1944er
Senior Member
 
vienna1944er's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: europe\austria\vienna
Posts: 260
Default

added to "Zorro" ........try it extrem comprehensive, for to see:

a) how mighty his complexity is
b) is the "Boris-workflow" properly to your own "workflow-conception"
you having to love a programm (and his workflow) for good and happy works and results......

I have Red 3.4 and test now the 4.1. .... so I can tell you:

you have enoug time for comprehensive test, behind the "Demo" days the programm
it start always furthermore , ......... only a big "X" is on the monitor and file.
Look at the sreenshot, for the "X" behind the "Demo" days:



for the first days\weeks => a lot from RED 4 Video Tutorials available on:
http://www.borisfx.com/product/red/video_tutorials.php

Boris Red 4 New Features Guide available on:
http://www.borisfx.com/download_file...aturesRed4.pdf

Boris Red 4.0.3 Release Notes available on:
http://www.borisfx.com/download_file...leaseNotes.pdf


you wish a link >> call "vienna"... friendly greetings from ViennaLowLevelService ........... old Hans
__________________
Edius 5,51 / Edius 6.08 / Edius 6.54(b) / Neo 3.0 / Neo 3.5

Last edited by vienna1944er; 06-21-2007 at 07:45 AM.
vienna1944er is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2007, 04:54 AM   #8
Bassman
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: Texas
Posts: 2,473
Default

Thanks, I will download the demo when I get the time.
Bassman is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2007, 05:52 AM   #9
STORMDAVE
Senior Member
 
Join Date: May 2007
Location: United States
Posts: 2,812
Default

Quote:
Originally Posted by mike0130 View Post
Mr Sparkle,
what I ment here is not a video output plugin, but a variation of Adobe Active link, that allow you to copy and paste a portion of your clip from timeline of one application to another.
From my uderstanding this is the most logical way for a creative person to work in videoediting inviroment. You may chouse the editing software between Avid, GV, Adobe, Newtek etc and compositing one between AE, Combustion, Boris, ParticleIllusion to best of your knoledge and the task you want to accomplish.
Well, maybe not now, maybe in a year or more, but I think, this should happen one day.
mike
Making this work with GV's hardware/software wouldn't be really worth it for GV, for obvious reasons. Adobe is Adobe and GV is GV. It's competition.

But one thing that I (like many others) would like to have is the ability for the NX/SP/SD/HD cards to switch between the AE output and Edius4.5 by just Alt tabbing instead of shutting down applications just to get output. This feature is a vital part of any recent studio, from small post production houses to big houses.
STORMDAVE is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2007, 11:13 AM   #10
gapmedia
Member
 
gapmedia's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Australia
Posts: 59
Default

Quote:
Originally Posted by GrassValley_KH View Post
I know what you meant, I was just clarifying that such technology was not going into v4.5, just in case somebody was looking for this feature in a couple of months.
Mr Sparkle, what about the AAF support that is/was going into 4.5? Doesn't that allow some interaction with AE 7 and above?
gapmedia is offline   Reply With Quote
Reply
 
Go Back   Grass Valley Forums > Editors > Editing with EDIUS
 

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Boris plugins MasSaRi Editing with EDIUS 15 12-28-2009 05:26 AM
There is 'Full' Alpha support using Boris in Edius gapmedia Editing with EDIUS 2 09-13-2008 05:52 AM
Boris RED Bluetongue EDIUS: Compatible Third Party Products 5 07-01-2008 09:13 PM
Boris RED field order Bluetongue Editing with EDIUS 5 12-30-2007 02:07 AM
Possible Boris bug in 4.51c (4.52?) gapmedia Editing with EDIUS 13 11-26-2007 09:31 AM

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are Off
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 09:35 AM.


Copyright 2014 Belden Inc. All rights reserved.