Grass Valley Forums

Grass Valley Forums (http://forum.grassvalley.com/forum/index.php)
-   Editing with EDIUS (http://forum.grassvalley.com/forum/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Edius 9 & 8 titles resize between HD and 4K/UHD monitor resolutions. (http://forum.grassvalley.com/forum/showthread.php?t=43699)

Liverpool TV 08-21-2019 01:41 AM

Edius 9 & 8 titles resize between HD and 4K/UHD monitor resolutions.
 
Hi.

I've just come across an issue with Edius 9 that's also the same in 8. I'm wondering if anyone else has noticed this, I've had a look around but couldn't find anything on it.

When using titles that are generated inside of Edius, they will change position and size depending on the resolution of the monitor.

Opening up a project on a monitor set to HD will show titles in different positions and sizes compared to opening up the project on a monitor set to 4K/UHD resolution.

I've just changed to two 4K/UHD monitors for my Edius setup, which is when I've noticed the issue.

Cheers,
Dave.

antonsvideo 08-21-2019 01:50 AM

you have two choices

1. set desktop scaling of all monitors to 100%

2. save the titles in etl2 format
https://www.videoproductions.com.au/edius90/etl2.png

Liverpool TV 08-21-2019 02:03 AM

Quote:

Originally Posted by antonsvideo (Post 323500)
you have two choices

1. set desktop scaling of all monitors to 100%

2. save the titles in etl2 format
https://www.videoproductions.com.au/edius90/etl2.png

Alright Anton.

Thanks for that.

Unfortunately, neither option will work for me. I can't view comfortably at 100% and changing the format will be too much hassle across all the projects and the composite title sets I use.

For anything new though, I can use the etl2 format, so thanks for that.

Can etl2 be set as the default anywhere in Edius? I can't seem to find that in Quick Title itself.

Cheers,
Dave.

antonsvideo 08-21-2019 03:42 AM

the only way to set it as default is by adding a blank title to the bin that is saved as etl2, then drag it to timeline and change text and then use autosave as (Ctrl+Shift+S)

however, I use Vistitler which does not suffer from this desktop resolution issue, an unfixable issue with QT

basjoe 08-21-2019 07:07 AM

This is news to me. I've created quite a few 4k family videos with my GH5, which at the moment have only been viewed on our domestic 1080p TV. So, you are saying that when I eventually get a 4k TV, the titling will be screwed up ? What does it look like ? Smaller/larger ? How does the position change ?

Best Regards
Graham

antonsvideo 08-21-2019 07:20 AM

Quote:

Originally Posted by basjoe (Post 323507)
This is news to me. I've created quite a few 4k family videos with my GH5, which at the moment have only been viewed on our domestic 1080p TV. So, you are saying that when I eventually get a 4k TV, the titling will be screwed up ? What does it look like ? Smaller/larger ? How does the position change ?

Best Regards
Graham

nope, no issue at all in your case, the issue is when you create a title with QT with desktop scaling at 100% and then open that project on a different PC with desktop scaling of more than 100%, your titles will be blown to kingdom come

the same goes the other way, if title created in QT with desktop scaling like 250% and then when you open that project on a PC with 100% scaling, you will need to wear a helmet in case you fall over backwards and hit your head

this was never an issue in the old days because every PC was set to 100% scaling, UHD PC monitors destroyed all this

I personally will never use a UHD monitor for a desktop

basjoe 08-21-2019 07:27 AM

Hang on a sec. I created a master HQX of each video, which I then processed with Handbrake to create an mp4. The titles are in the desired/expected position. At least when viewed on a 1080p TV. The etl quicktitler files have been left behind, so I can't quite see how they can influence playback any more. Or am I being dense ?

Whoops sorry, crossed post ! Thanks for the reply !

Best Regards
Graham

antonsvideo 08-21-2019 07:29 AM

yes, you are being dense :)

ignore the entire thread as it has no bearing in your case

antonsvideo 08-21-2019 07:33 AM

it is very easy to see the Quicktitler issue in EDIUS preview, follow these steps

1. open EDIUS and create a title and center it
2. close EDIUS
3. change desktop scaling from say 100% to 200% etc.
4. start EDIUS and look at your title
5. be sure to flush after vomiting

Liverpool TV 08-21-2019 08:46 AM

Quote:

Originally Posted by antonsvideo (Post 323506)
the only way to set it as default is by adding a blank title to the bin that is saved as etl2, then drag it to timeline and change text and then use autosave as (Ctrl+Shift+S)

however, I use Vistitler which does not suffer from this desktop resolution issue, an unfixable issue with QT

Alright Anton.

Thanks for that, too much hassle for me though even if a templated project were used thereís still manual stages. Too much risk for me that something would get missed easily when in a rush.

Iíll just chalk it up to another legacy issue with Edius, although itís going to be a huge problem moving forward.

Although I canít understand why certain issues exist with Edius, especially as it matures and is expected to work within certain post environments. Itís probably likely that certain legacy issues will never be sorted.

Cheers,
Dave.


All times are GMT +1. The time now is 03:16 AM.


Copyright © 2014 Belden Inc. All rights reserved.