Announcement

Collapse
No announcement yet.

jumpy interface - sluggish performance

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • jumpy interface - sluggish performance

    I've written about this issue before, timeline won't stop after pressing play until the buffer is full.

    Very slow reactions to switching anything on the gui. Totally impossible to edit properly.

    I can now fix this problem by reducing the number of open sequences to 5 or less. If I add one more sequence it all falls apart.

    The install is fresh 4.61 on my dual Xeon 3.4 4x 300gb raid 0 rocket raid system with Fx1700 graphics card.

    Never had this issue until 4.6 came along - can anyone get this to occur on their system or am I a loner.

    Paul
    Edius Edits at: http://www.vimeo.com/user781619/videos

    1) AMD 3900X 12 core 4.6Ghz 2) Asus X79 4930K 6 core @4.4GHz Water Cooled. 480GB REVO3x2 System drive, 4TB Raid 0, 4 TB E-Sata Raid 5, 32GB RAM, GTX1070Ti Decklink HD Extreme. 3X Sony AX53 Sony AX700 BMPCC 4K

    http://indiestereographer.blogspot.co.uk

  • #2
    We've had this problem with one of our system too. I found it related to the NX card. If I don't have the DV deck on that is connected to the NX card I get sluggish response. This does happen with the systems that use storm cards
    tdtinker
    tdtinker
    3 Edit Systems all running widows 10: 1 Intel Core i7 3770K 3.5GHz Quad Core 8MB 77W Edius 8.5 Vistitler 2.6.0 Window 10-12 GB-
    1 i7 QUAD CORE 920 2.66GHz 8MB 130W Overclocked to at least 3.5GHz Edius 7.51
    New system: Asus X99 i7 6900K 3.2GHz, 32GB DDR 4 Ram, GTX 1070
    Edius 8.5
    www.actvp.com

    Comment


    • #3
      With me it just appears to relate to the density of material on multiple sequences, as though the interface is still reading all the other sequences that are in the background.

      It's happy as larry with one sequence open and just gets more grouchy the more I have up.

      Damm, maybe my Xeons are past it!

      Paul
      Edius Edits at: http://www.vimeo.com/user781619/videos

      1) AMD 3900X 12 core 4.6Ghz 2) Asus X79 4930K 6 core @4.4GHz Water Cooled. 480GB REVO3x2 System drive, 4TB Raid 0, 4 TB E-Sata Raid 5, 32GB RAM, GTX1070Ti Decklink HD Extreme. 3X Sony AX53 Sony AX700 BMPCC 4K

      http://indiestereographer.blogspot.co.uk

      Comment


      • #4
        Can anyone clarify normal working practice - am I expecting too much having 10 sequences open, should I only have the squence I am working on open for fastest system response?

        Edius appears to be "looking" at all sequences at the same time and taking a performance hit.

        I would have assumed that Edius would have "ignored" the background sequences as you work, making its performance smooth.

        Thanks

        Paul
        Edius Edits at: http://www.vimeo.com/user781619/videos

        1) AMD 3900X 12 core 4.6Ghz 2) Asus X79 4930K 6 core @4.4GHz Water Cooled. 480GB REVO3x2 System drive, 4TB Raid 0, 4 TB E-Sata Raid 5, 32GB RAM, GTX1070Ti Decklink HD Extreme. 3X Sony AX53 Sony AX700 BMPCC 4K

        http://indiestereographer.blogspot.co.uk

        Comment


        • #5
          Originally posted by PaulTV View Post
          Can anyone clarify normal working practice - am I expecting too much having 10 sequences open, should I only have the squence I am working on open for fastest system response?

          Edius appears to be "looking" at all sequences at the same time and taking a performance hit.

          I would have assumed that Edius would have "ignored" the background sequences as you work, making its performance smooth.

          Thanks

          Paul
          Paul I am using Edius in Software only and have had no problems with the number of sequences, Max number I have used is 15
          Perhaps try to disable the NX in "Device Manager" and see hat happens
          Not much help
          Regards Barry
          Win 10HP, EDIUS WG9.4, HD Spark, Boris RED 5, VMW6, Authorworks 6, Bluff Titler, VisTitler 2.8, NEAT 3/4, Mercalli 2/4, Vitascene, Izotope RX6 Plugin, NewBlue, Trend Micro AV
          GB GA-X58A-UD3R MB, i7 [email protected], 12G 1600mhz Mem, Samsung EVO-250G SSD, 3x2T RAID, GTX 970W OC, 2x24 inch LG Monitors
          Canon XH-A1/ Canon HF-G30, GoPro Hero3 Black, Edit @1920 50p HQ preset

          https://vimeo.com/user2157719/videos
          Laptop ASUS G752VT-GC060T Win 10HP, Edius WG8.53 Samsung M2 SSD 256G+1Tb HD,

          Comment


          • #6
            Hey Barry,

            Yep, switching out the NX card fixes this issue - so maybe I should re install
            with older NX drivers and try that - maybe from 4.24 or something around that vintage!
            thanks

            Paul
            Edius Edits at: http://www.vimeo.com/user781619/videos

            1) AMD 3900X 12 core 4.6Ghz 2) Asus X79 4930K 6 core @4.4GHz Water Cooled. 480GB REVO3x2 System drive, 4TB Raid 0, 4 TB E-Sata Raid 5, 32GB RAM, GTX1070Ti Decklink HD Extreme. 3X Sony AX53 Sony AX700 BMPCC 4K

            http://indiestereographer.blogspot.co.uk

            Comment


            • #7
              Originally posted by PaulTV View Post
              Hey Barry,

              Yep, switching out the NX card fixes this issue - so maybe I should re install
              with older NX drivers and try that - maybe from 4.24 or something around that vintage!
              thanks

              Paul
              you can try that, after you do, your projects will no longer load

              been there, done that
              Anton Strauss
              Antons Video Productions - Sydney

              EDIUS X WG with BM Mini Monitor 4k and BM Mini Recorder, Gigabyte X299 UD4 Pro, Intel Core i9 9960X 16 Core, 32 Threads @ 4.3Ghz, Corsair Water Cooling, Gigabyte RTX-2070 Super 3X 8GB Video Card, Samsung 860 Pro 512GB SSD for System, 8TB Samsung Raid0 SSD for Video, 2 Pioneer BDR-209 Blu-ray/DVD burners, Hotswap Bay for 3.5" Sata and 2.5" SSD, Phanteks Enthoo Pro XL Tower, Corsair 32GB DDR4 Ram, Win10 Pro

              Comment


              • #8
                Tried some earlier NX drivers, no difference, tried alternative graphics card 8800 gt - no difference - so I guess I'm stuffed, closing sequences is the only way forward ( backwards )

                This only happened since version 4.6

                I'm going for a swim in the pool, this gives me stress.

                Paul
                Edius Edits at: http://www.vimeo.com/user781619/videos

                1) AMD 3900X 12 core 4.6Ghz 2) Asus X79 4930K 6 core @4.4GHz Water Cooled. 480GB REVO3x2 System drive, 4TB Raid 0, 4 TB E-Sata Raid 5, 32GB RAM, GTX1070Ti Decklink HD Extreme. 3X Sony AX53 Sony AX700 BMPCC 4K

                http://indiestereographer.blogspot.co.uk

                Comment


                • #9
                  create a folder in the bin called sequences, drag all sequences in there

                  you can close all in one hit

                  double click any to open it

                  I use Edius 4.61 and have not experienced this yet, I keep the sequences open, but have hardly more than 5 or 6
                  Anton Strauss
                  Antons Video Productions - Sydney

                  EDIUS X WG with BM Mini Monitor 4k and BM Mini Recorder, Gigabyte X299 UD4 Pro, Intel Core i9 9960X 16 Core, 32 Threads @ 4.3Ghz, Corsair Water Cooling, Gigabyte RTX-2070 Super 3X 8GB Video Card, Samsung 860 Pro 512GB SSD for System, 8TB Samsung Raid0 SSD for Video, 2 Pioneer BDR-209 Blu-ray/DVD burners, Hotswap Bay for 3.5" Sata and 2.5" SSD, Phanteks Enthoo Pro XL Tower, Corsair 32GB DDR4 Ram, Win10 Pro

                  Comment


                  • #10
                    Anton,

                    Yeah, this is what I'm doing, if I add a sequence at a time, I hit 6 and it goes nuts, and it doesn't seem to matter what they contain - by the way there's no vst's in play here, all HDV and EX1 footage - some sequences audio wav only.

                    thanks

                    Paul
                    Edius Edits at: http://www.vimeo.com/user781619/videos

                    1) AMD 3900X 12 core 4.6Ghz 2) Asus X79 4930K 6 core @4.4GHz Water Cooled. 480GB REVO3x2 System drive, 4TB Raid 0, 4 TB E-Sata Raid 5, 32GB RAM, GTX1070Ti Decklink HD Extreme. 3X Sony AX53 Sony AX700 BMPCC 4K

                    http://indiestereographer.blogspot.co.uk

                    Comment


                    • #11
                      how many clips are in the project folder?

                      what is the project setting and do all clips used match the project setting?

                      once I know, I will try and recreate it
                      Anton Strauss
                      Antons Video Productions - Sydney

                      EDIUS X WG with BM Mini Monitor 4k and BM Mini Recorder, Gigabyte X299 UD4 Pro, Intel Core i9 9960X 16 Core, 32 Threads @ 4.3Ghz, Corsair Water Cooling, Gigabyte RTX-2070 Super 3X 8GB Video Card, Samsung 860 Pro 512GB SSD for System, 8TB Samsung Raid0 SSD for Video, 2 Pioneer BDR-209 Blu-ray/DVD burners, Hotswap Bay for 3.5" Sata and 2.5" SSD, Phanteks Enthoo Pro XL Tower, Corsair 32GB DDR4 Ram, Win10 Pro

                      Comment


                      • #12
                        Hi Anton,

                        Project setting is DVCam Pro Hd 1440x1080 50i

                        53 clips of EX1 1440x1080 50i footage
                        2 hours of HDV material (5 clips)
                        14 audio tracks - mp3

                        8 sequences for syncing audio to video from recording session.
                        2 sequences for interviews.

                        various rendered clips

                        This project is fresh, all material on raid 0 sata drives, install of windows and Edius is new in an attempt to sort this problem.

                        No VST's in use.

                        I'm just converting all the mp3's to rule them out too - done no change - always opening the 6th sequence causes
                        the instability - no matter which 6


                        thanks

                        Paul
                        Last edited by PaulTV; 07-02-2008, 01:56 PM.
                        Edius Edits at: http://www.vimeo.com/user781619/videos

                        1) AMD 3900X 12 core 4.6Ghz 2) Asus X79 4930K 6 core @4.4GHz Water Cooled. 480GB REVO3x2 System drive, 4TB Raid 0, 4 TB E-Sata Raid 5, 32GB RAM, GTX1070Ti Decklink HD Extreme. 3X Sony AX53 Sony AX700 BMPCC 4K

                        http://indiestereographer.blogspot.co.uk

                        Comment


                        • #13
                          I already seen your problem

                          mp3, dump them asap
                          Anton Strauss
                          Antons Video Productions - Sydney

                          EDIUS X WG with BM Mini Monitor 4k and BM Mini Recorder, Gigabyte X299 UD4 Pro, Intel Core i9 9960X 16 Core, 32 Threads @ 4.3Ghz, Corsair Water Cooling, Gigabyte RTX-2070 Super 3X 8GB Video Card, Samsung 860 Pro 512GB SSD for System, 8TB Samsung Raid0 SSD for Video, 2 Pioneer BDR-209 Blu-ray/DVD burners, Hotswap Bay for 3.5" Sata and 2.5" SSD, Phanteks Enthoo Pro XL Tower, Corsair 32GB DDR4 Ram, Win10 Pro

                          Comment


                          • #14
                            RAM issue maybe?

                            Comment


                            • #15
                              MP3 AUDIO is a source of many an issue!

                              dump em for wav!
                              Asus P5K64WS, Intel Core 2 Quad QX6850 Extreme CPU, Saphire HD 3850 512mb graphics, WDraptor160 OS, Highpoint Rocket raid 2310 4 x 500gig Seagate sata 2 se drives in raid 0, NXe and Edius 5.51 Imaginate 2.
                              Procoder 3.06 and various Prodad add-ons

                              Comment

                              Working...
                              X