Announcement

Collapse
No announcement yet.

WARNING: Edius & After Effects CS3 Users

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • WARNING: Edius & After Effects CS3 Users

    Edius 4.6 will crash After Effects !!

    I hope this post saves someone from what I've been through (****) for the past five days.

    Now I don't use AE a lot, but as most of you know, there are times when nothing else will do. Also I've just recently started using Edius 4.6 since I found all previous 4.X to be too buggy and most of all the lack of the timeline trimming shortcuts (Why did GV ever do that ????). Anyway I thought Now is the time. New client, new project. Best time ever to try 4.6 eh? WRONG !!!!!

    I had a deadline on Wednesday and suddenly AECS3 kept crashing to the desktop. Any project, anywhere, all the time.

    So I spent the last five days faultfinding, working around the clock to solve why After Effects keeps crashing to the desktop. Went through all the AE forums, checked THE COW, did all the usual trouble shooting steps. Nothing - First sleepless night !! Followed by 2 more days of uninstallation -reinstall, - contact Adobe support cos I forgot to deactivate (twice).

    Virus, I must have a virus I thought. 1 more day lost (I have 3 terrabyes and scanned the whole lot). Changed Virus scanner as I figured I couldn't trust just one. - Nothing

    Complete reinstall of windows XP. Edius (of course since most of my project was in Edius). Same problem.......

    Day 5. Install clean XP. NOTHING Else. Install AECS3 TRIAL (At this point I didn't want to keep activating/deactivating). AECS3 works perfectly. Of course it won't load any of my Canopus HQ footage, cos Edius isn't installed. So I install Edius. BANG !!!! The crash is back.

    Uninstall Edius... Problem disappears. Reinstall Edius. Problem is Back. I could hardly believe it. After some more testing ........ it is in fact Procoder Express for Edius which is causing this. If you install Edius without Procoder Express. AE works fine.

    Somebody Somewhere, PLEASE fix this.

    To duplicate. Install AE 8. Install Edius 4.6 with Procoder Express. Open AE and import ANY file, Jpg, Avi .... whatever. Go to any of the flies you just imported left click and hold. Poof ! Crash to desktop.

    I'm too tired to be angry, but after a good nights sleep, I'm sure I'll want blood for the time lost and the frustration this has caused. But for now, just thought it important to try warn other users.

    G'night,
    Rick.
    Last edited by PopEye; 05-25-2008, 08:12 PM. Reason: Factual error
    Sail Fast, Live Slow

  • #2
    the same thing happened to me. Basically I am using CS3 (encore and also premiere) for some projects and after I installed 4.6 they keeped crashing.
    After a system restore everything worked fine again until I reinstalled Edius.
    I havent tried yet to install without the procoder express.. curious about it now.. :)

    Comment


    • #3
      I knew it couldn't just be me.

      "Basically I am using CS3 (encore and also premiere) for some projects and after I installed 4.6 they keeped crashing."

      Wow! Does this mean that Edius crashes ANY CS3 product ?
      How come I haven't seen any posts on this ???????
      Sail Fast, Live Slow

      Comment


      • #4
        Can I humbly suggest you use AE7 as it works happily with Edius and also you can have both apps open at the same time whilst using the NX output plugin (if this is relevant to you) which saves loads of time - does not work with AECS3.

        Paul
        Edius Edits at: http://www.vimeo.com/user781619/videos

        1) AMD 3900X 12 core 4.6Ghz 2) Asus X79 4930K 6 core @4.4GHz Water Cooled. 480GB REVO3x2 System drive, 4TB Raid 0, 4 TB E-Sata Raid 5, 32GB RAM, GTX1070Ti Decklink HD Extreme. 3X Sony AX53 Sony AX700 BMPCC 4K

        http://indiestereographer.blogspot.co.uk

        Comment


        • #5
          Hi Paul,
          THanks for the suggestion but that's no good. I upgraded from 6.5. I don't have 7. Or the NX. I want to use CS3 and I should be able to. This is a Grass Valley/Tomson problem and they should fix it.
          Rick
          Sail Fast, Live Slow

          Comment


          • #6
            We should and we will. :)


            Mike

            Comment


            • #7
              Hi Mike,
              Are you saying that this IS a KNOWN problem ????

              If so, Im going to be very annoyed. Why aren't GV trying to make sure everyone knows about it. It should be a sticky at the top of the forum. It should be top of the list of known issues in the ReadMe. My God, if you KNOW about this you should be advising people BEFORE they buy/upgrade Edius. Otherwise it's contemptuous !!!

              Sorry, I'm getting ahead of myself. You're not actually be saying that GV already knows about this......... Are you????
              Rick
              Sail Fast, Live Slow

              Comment


              • #8
                I use AE Cs3 with Edius 4.6 and all is fine. Import and export HQ acutally.
                Vista 64 * Asus P6* Intel i7 920 @ 2.67 GHz CPU * 12 gigs Corsair * Nvidia GTX 275 * WD 150 gig 10,000 rpm System drive * (2) Hitachi 750 gig Video drives * (2) WD 1 TB Video drives * HD Spark * Edius 6.02, Imaginate, Adobe AE, Photoshop, Illustrator

                Comment


                • #9
                  Re:

                  I too use AEcs3 and Edius 4.6 at the same time and never had a problem.
                  Gigabyte Z77X-UP4 TH, Intel Core i7 3770k 3.5GHz, 4 Core, 8 Threads, 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660 2GB, 500GB SSD HDD for OS, 40TB Usable Hard Drive Capacity, Window 10 PRO 64-bit Edius 9.5 WORKSTATION...

                  Comment


                  • #10
                    Well I'm glad to hear it isn't everyone. But does anyone have any ideas for those of us who do?

                    To finish my current project I'm installing AE on a seperate XP partition. After that I'm going back to Edius 3.6 as I've never had a problem with it AND I can use my well known and much loved trimming shortcuts.

                    Only problem is that I am out the cash I spent on the plugins I bought for Edius 4, that won't work with 3.xxx. But at least I can work.

                    As for GV maybe they can email me when they put the shortcuts back and fix this issue with AE. Because I WANT to make the move to Edius 4.X. If not well I guess I'm going to have to look very hard at something else. I really don't want to. I've loved Edius from ver 1.5. And the main reason for sticking with it inspite of it's limitations was because it kept getting better and better. But I've tried on 3 seperate occasions to make the move to 4.xx and each time it's been a disaster, either because of bugs or because of features that have been REMOVED..... just don't understand how GV can rationalise that one.
                    Sail Fast, Live Slow

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by PopEye View Post
                      Well I'm glad to hear it isn't everyone. But does anyone have any ideas for those of us who do?

                      To finish my current project I'm installing AE on a seperate XP partition. After that I'm going back to Edius 3.6 as I've never had a problem with it AND I can use my well known and much loved trimming shortcuts.

                      Only problem is that I am out the cash I spent on the plugins I bought for Edius 4, that won't work with 3.xxx. But at least I can work.

                      As for GV maybe they can email me when they put the shortcuts back and fix this issue with AE. Because I WANT to make the move to Edius 4.X. If not well I guess I'm going to have to look very hard at something else. I really don't want to. I've loved Edius from ver 1.5. And the main reason for sticking with it inspite of it's limitations was because it kept getting better and better. But I've tried on 3 seperate occasions to make the move to 4.xx and each time it's been a disaster, either because of bugs or because of features that have been REMOVED..... just don't understand how GV can rationalise that one.

                      Did 4.6 crash the system before you installed the plugins? I use CS3 AE, Encore, Photoshop etc., without a crash. I have only one plugin and that is Vitascene.
                      I have been in 4.xx since it hit. I used AE 6.5, 7.0, and CS3 as well as the other versions of Encore, Photoshop and Ilustrator.
                      Jerry
                      Six Gill DV
                      www.sgdvtutorials.com
                      If you own the Tutorials and you need help, PM me.

                      Vistitle YouTube Channel
                      https://www.youtube.com/channel/UCMVlxC8Am4qFbkXJRoPAnMQ/videos

                      Windows 10 Pro up to v.1803 Tweaks for Edius Users
                      http://sgdvtutorials.com/WIN%2010%20...%20V.2.0.0.pdf


                      Main System:: Azrock Z97 Extreme 6, [email protected], 32gb ram, Corsair H110, Win10 Pro 64, Samsung 850 pro, E7.5/8.5/E9 on separate SSD drives, HD Spark, Intensity Shuttle, 12tb RAID 0 on backplane ,2 BD, Benq 27 and Hanns-G 28 monitors, CC 2019, GTX 1080ti SC Black.
                      Second System: EditHD Ultimax-i7, X58, [email protected], Corsair H80, Win764, 24gb ram, Storm 3g, Samsung 840 Pro 256, 4tb and 6tb RAID 0 on backplane, GTX 980ti Classified, Edius 9, Apple 30", Samsung 24", dual BD.

                      Comment


                      • #12
                        We'll investigate, and if there's a problem we'll try to fix it.

                        Comment


                        • #13
                          Hi Jerry,
                          Thanks for the info. I too have ProDAD Vitascene and Mercali, botth of which I recommend as great additions. To answer your question though, no I didn't have them installed when I did my tests. I had a plain vanilla Xp install, followed by AE CS3 (everything working as normal) than install Edius 4.6.... and the problem is back.

                          @ Brandon,
                          Thanks I appreciate the interest.
                          Sail Fast, Live Slow

                          Comment


                          • #14
                            More information

                            To those of you who do not have problems, can you be specific about what your setup is? For my part I would like to post the following observations.

                            1.) I installed 4.51c and IT WORKS FLAWLESSLY with AE CS3
                            (so this is only related to 4.6)
                            2.) The problem occurs regardless of whether or not Procoder Express in installed..contrary to what i previously posted.

                            To give those interested as much info as possible my setup is as follows

                            Shuttle Sp35P2 Pro (a super box if you work in a small space)
                            4 GB Corsair Twinx
                            Q6600 oc'd to 3Ghz. (And B4 anyone blames the OC let me categorically state that it has nothing to do with it)
                            ATI HD 3570 (Works realtime with Xplode !!! & gives decent Crysis performance ;) and Super quiet (very important since I run without the case )
                            3x500 Maxtors in Raid 0 (Giving 165 MB/s)
                            3x Windows XP pro partitions (1 for work, 1 for test setups, 1 for games/email etc) all SP3.

                            I've been using Edius for years and a Storm/Premiere 5 (remember those days ???????) user before that. Used to be active on the old forum (as username ZACKORY). I haven't posted much on the "New" forum because..... well lets face it... since Edius 3.6 I really could Just Edit. What a joy, no complaining, no trouble shooting, no need to come and SHARE the pain... Looks like those days are over :) :) :)

                            Seriously though I would like to be able to trust 4.xx enough to make the jump. And obviously many of you here have it working really well, but there does seem to be quite a few issues/features missing (anyone remember Track Matte requests ????)

                            Anyway I'm rambling on instead of sticking to the point. Why does Edius 4.5 not cause problems and 4.6 does ???? Any and all thoughts appreciated.

                            Rick
                            Sail Fast, Live Slow

                            Comment


                            • #15
                              RE

                              Well I did a reinstall of xp and then the drivers i needed then did a system restore point.

                              Then installed After Effects CS3 and and tried loading a project. Then just tried dragging a clip to the timeline and it worked. So I then created a restore point.

                              Then I installed Edius Pro 4.6, then tried doing the same thing in after effects CS3 and CS3 just quit when I began to drag to the timeline.

                              My friend has a similar setup but he has the NX board where I do not and it works for him. So it has something to do with a redraw thing. I think its a redraw thign because when you drag in after effects to the timeline you see a bounding box around what you are dragging and it follows the mouse. When Edisu is installed you do not even see the bounding box and the AE-CS3 just quits. Itd definitely a bug.

                              If you have a NX board I do not think AE CS3 will quit on you. I think the board handles the glitch or the NX board has a driver that stops it.. Maybe if we install the drivers for the NX board that might trick the computer and AE CS3 to work. I will try that tonite and let you guys know. It might work.. Or if someone can try that now.

                              Comment

                              Working...
                              X