Announcement

Collapse
No announcement yet.

Edius not recognizing Camera connected

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Edius not recognizing Camera connected

    Hi guys, I formatted my PC and reinstalled edius recently after upgrading to a Solid State drive.

    Now my Edius won't recognize my camera is plugged in. I've tried both fire wire ports, so I figure it must be one of the settings in the settings menu that is messed up

    Does anyone have any suggestions?
    www.skysimonephotography.com
    www.skysimonefilm.com
    www.facebook.com/skysimonephoto





    Laptop:
    ASUS - 17.3" Gaming Laptop - Intel Core i7 - 16GB Memory - NVIDIA GeForce GTX 1050 - 1TB Hard Drive + 256GB SSD - Metal Star Gray
    Edius Pro 9 Windows 10

  • #2
    I have gone into
    Settings>System Settings>Capture
    There is nothing in there that I can see that would stop Edius recognizing my camera.
    The
    Capture> menu has everything greyed out except Batch Capture
    www.skysimonephotography.com
    www.skysimonefilm.com
    www.facebook.com/skysimonephoto





    Laptop:
    ASUS - 17.3" Gaming Laptop - Intel Core i7 - 16GB Memory - NVIDIA GeForce GTX 1050 - 1TB Hard Drive + 256GB SSD - Metal Star Gray
    Edius Pro 9 Windows 10

    Comment


    • #3
      Sounds like you have not changed the firewire driver to legacy, look here

      http://www.videoproductions.com.au/h...re-driver.html

      Barry
      Win 10HP, EDIUS WG9.4, HD Spark, Boris RED 5, VMW6, Authorworks 6, Bluff Titler, VisTitler 2.8, NEAT 3/4, Mercalli 2/4, Vitascene, Izotope RX6 Plugin, NewBlue, Trend Micro AV
      GB GA-X58A-UD3R MB, i7 [email protected], 12G 1600mhz Mem, Samsung EVO-250G SSD, 3x2T RAID, GTX 970W OC, 2x24 inch LG Monitors
      Canon XH-A1/ Canon HF-G30, GoPro Hero3 Black, Edit @1920 50p HQ preset

      https://vimeo.com/user2157719/videos
      Laptop ASUS G752VT-GC060T Win 10HP, Edius WG8.53 Samsung M2 SSD 256G+1Tb HD,

      Comment


      • #4
        Where abouts are these settings to change them please?
        Edius is not recognizing my camera. I've looked in the manual. This problem has arisen after a format/reinstall of edius.
        www.skysimonephotography.com
        www.skysimonefilm.com
        www.facebook.com/skysimonephoto





        Laptop:
        ASUS - 17.3" Gaming Laptop - Intel Core i7 - 16GB Memory - NVIDIA GeForce GTX 1050 - 1TB Hard Drive + 256GB SSD - Metal Star Gray
        Edius Pro 9 Windows 10

        Comment


        • #5
          Thanks for the link. I don't think I've ever done that before though.

          I just realized that the issue may be the "device preset" had not been set up,
          but now I'm trying to set it up correctly, and that's another story!

          I tried
          Generic OHCI with 1440x1080 50i set
          with output
          the same, but that won't bring the camera on screen.. so I'll try different settings


          Sony HDR fx1 camera DV tape pal

          I just changed the input setting to Generic HDV and that worked. It's capturing.
          www.skysimonephotography.com
          www.skysimonefilm.com
          www.facebook.com/skysimonephoto





          Laptop:
          ASUS - 17.3" Gaming Laptop - Intel Core i7 - 16GB Memory - NVIDIA GeForce GTX 1050 - 1TB Hard Drive + 256GB SSD - Metal Star Gray
          Edius Pro 9 Windows 10

          Comment


          • #6
            yes, for HDV capture you must choose generic HDV

            also, in the device preset, I always choose "No Select" for output
            Anton Strauss
            Antons Video Productions - Sydney

            EDIUS X WG with BM Mini Monitor 4k and BM Mini Recorder, Gigabyte X299 UD4 Pro, Intel Core i9 9960X 16 Core, 32 Threads @ 4.3Ghz, Corsair Water Cooling, Gigabyte RTX-2070 Super 3X 8GB Video Card, Samsung 860 Pro 512GB SSD for System, 8TB Samsung Raid0 SSD for Video, 2 Pioneer BDR-209 Blu-ray/DVD burners, Hotswap Bay for 3.5" Sata and 2.5" SSD, Phanteks Enthoo Pro XL Tower, Corsair 32GB DDR4 Ram, Win10 Pro 21H2

            Comment


            • #7
              Don't know about the Sony, but with my Canons and Win 7

              Use the legacy IEEE1394 diver as suggested above.
              Set the Edius capture device device according to the tape type as Anton stated;
              - Generic OHCI for SD tape
              - generic HDV for HDV tape
              And you may need to set the camcorder firewire (iLink) output to the tape type (not auto), and you may need to do this before you connect the firewire cable to the camcorder.

              Comment


              • #8
                Yes Edius does not like auto setting in the camcorder settings, you need to set it to be the same format as the tape, DV or HDV.

                To reduce camcorder wear I use a GV-HD700/1 portable DV/HDV player with LCD screen via Firewire. To set it up go to menu > In/out record menu (left arrow over right arrow symbol) item 1 HDV/DV select >enter > HDV/DV select highlighted > enter choose DV or HDV press enter menu to exit.

                It does say that you may need to cycle the power on/off with the firewire connected, and when you switch it back on there should be a reassuring "blum blomp" sound from windows if all is well similar to plugging a USB stick in.

                On system 4 my Asus MB does not have Firewire on board. So I have solved that with a Sonnet Tango3 PCIe card which has two firewire 800 connectors, two USB3 on the rear and a dual USB 3 internal socket. Standard Firewire 800 to 400 cable and the deck works just fine with that.

                Looking it up in device manager it is using an LSI 1394 OHCI compliant chip with Ms driver 6.1.7601.17514 in Windows\system32\DRIVERS\1394ohci.sys

                Regards

                Mike
                Sys4: Z10PE-D16WS MB 2xE5-2696 Xeon 72 active logical cores. EWG9. 64G RAM. Aorus GTX1080Ti. 55" Q7 1500 NIT HDR 4K TV/Storm 3G Elite/Decklink 4K 12G/8CH audio monitoring, Yamaha RXA-870 A/V. Sys1-3 EWG8 + RX-E1+HDBX1000 MIP in HP xw8600 2 x X5492 CPU 8 cores, 8Gig RAM, Quadro FX3800. All sys Fibre to central media pool - 5TB Axus Yotta RAID + QLogic Fibre Switch. Central VCR rack plus YUV & audio to viewing room with Yamaha AX1 7.1 100 watt per channel amp with 1000W sub 63" HD 3D Samsung TV

                Comment


                • #9
                  Thanks for your help.

                  I captured my last tape fine, but this time
                  I plug the camera in.. - windows recognizes it

                  I select capture device as Sony
                  then I can't actually capture.. it's greyed out.. No idea what setting is messed up this time?

                  Capturing off Sony fx1 tapes
                  www.skysimonephotography.com
                  www.skysimonefilm.com
                  www.facebook.com/skysimonephoto





                  Laptop:
                  ASUS - 17.3" Gaming Laptop - Intel Core i7 - 16GB Memory - NVIDIA GeForce GTX 1050 - 1TB Hard Drive + 256GB SSD - Metal Star Gray
                  Edius Pro 9 Windows 10

                  Comment


                  • #10
                    is the camera set to DV or HDV or Auto output

                    if set to DV, make a Generic OHCI preset
                    if set to HDV, make a Generic HDV preset
                    if set to Auto output, all will fail
                    Anton Strauss
                    Antons Video Productions - Sydney

                    EDIUS X WG with BM Mini Monitor 4k and BM Mini Recorder, Gigabyte X299 UD4 Pro, Intel Core i9 9960X 16 Core, 32 Threads @ 4.3Ghz, Corsair Water Cooling, Gigabyte RTX-2070 Super 3X 8GB Video Card, Samsung 860 Pro 512GB SSD for System, 8TB Samsung Raid0 SSD for Video, 2 Pioneer BDR-209 Blu-ray/DVD burners, Hotswap Bay for 3.5" Sata and 2.5" SSD, Phanteks Enthoo Pro XL Tower, Corsair 32GB DDR4 Ram, Win10 Pro 21H2

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by antonsvideo View Post
                      is the camera set to DV or HDV or Auto output

                      if set to DV, make a Generic OHCI preset
                      if set to HDV, make a Generic HDV preset
                      if set to Auto output, all will fail
                      Thanks for the great info Anton

                      With Edius 8 Grass Valley HQ settings for the Preset Wizard,
                      Online Standard is selected
                      Is fine a higher quality?
                      www.skysimonephotography.com
                      www.skysimonefilm.com
                      www.facebook.com/skysimonephoto





                      Laptop:
                      ASUS - 17.3" Gaming Laptop - Intel Core i7 - 16GB Memory - NVIDIA GeForce GTX 1050 - 1TB Hard Drive + 256GB SSD - Metal Star Gray
                      Edius Pro 9 Windows 10

                      Comment


                      • #12
                        So I'm selecting HDV on edius 8 but then the next screen asks me for output, and it shows
                        Generic OHCI only
                        no options
                        :/
                        HELP!

                        ok now that I've installed Edius 8 I REALLY can't get Edius to recognize the camera
                        Attached Files
                        www.skysimonephotography.com
                        www.skysimonefilm.com
                        www.facebook.com/skysimonephoto





                        Laptop:
                        ASUS - 17.3" Gaming Laptop - Intel Core i7 - 16GB Memory - NVIDIA GeForce GTX 1050 - 1TB Hard Drive + 256GB SSD - Metal Star Gray
                        Edius Pro 9 Windows 10

                        Comment


                        • #13
                          Ok I tried the legacy drivers and it did not fix the issue, it actually made it worse
                          Prior, edius was opening a greyed out box but now it's not even doing that

                          Win7
                          Last edited by tryingtolearn; 04-12-2016, 11:00 PM.
                          www.skysimonephotography.com
                          www.skysimonefilm.com
                          www.facebook.com/skysimonephoto





                          Laptop:
                          ASUS - 17.3" Gaming Laptop - Intel Core i7 - 16GB Memory - NVIDIA GeForce GTX 1050 - 1TB Hard Drive + 256GB SSD - Metal Star Gray
                          Edius Pro 9 Windows 10

                          Comment


                          • #14
                            this is what happens when I try to capture.. the video on the camera begins playing but Edius isn't capturing. Edius looks like this

                            EDIUS 8 new install
                            Attached Files
                            www.skysimonephotography.com
                            www.skysimonefilm.com
                            www.facebook.com/skysimonephoto





                            Laptop:
                            ASUS - 17.3" Gaming Laptop - Intel Core i7 - 16GB Memory - NVIDIA GeForce GTX 1050 - 1TB Hard Drive + 256GB SSD - Metal Star Gray
                            Edius Pro 9 Windows 10

                            Comment


                            • #15
                              Canon/Sony HDV is typically 1440x1080i with non-square pixels and requires a corresponding preset.
                              Your screen shots show different resolution.

                              How was the video shot?

                              The preset i use for HDV from my Canon camcorders is attached.
                              Attached Files

                              Comment

                              Working...
                              X