Announcement

Collapse
No announcement yet.

edius taking forever to open

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Originally posted by jimstamos View Post
    says their all healthy
    i was able to open a new project but i cant open any of my other ones that ive been working on
    none of the backups open?
    Anton Strauss
    Antons Video Productions - Sydney

    EDIUS X WG with BM Mini Monitor 4k and BM Mini Recorder, Gigabyte X299 UD4 Pro, Intel Core i9 9960X 16 Core, 32 Threads @ 4.3Ghz, Corsair Water Cooling, Gigabyte RTX-2070 Super 3X 8GB Video Card, Samsung 860 Pro 512GB SSD for System, 8TB Samsung Raid0 SSD for Video, 2 Pioneer BDR-209 Blu-ray/DVD burners, Hotswap Bay for 3.5" Sata and 2.5" SSD, Phanteks Enthoo Pro XL Tower, Corsair 32GB DDR4 Ram, Win10 Pro

    Comment


    • #17
      you mean under autosave where there are numbers after the name of the project?

      Comment


      • #18
        im really worried that i can open anything. dont know what to do.under disc managment if i rt clik on the drive theres a tab where i can check disc for errors. does this just check or does it fix them??
        ive edited flawlessly on this machine for almost a year and now this happens.
        couldnt happen at a worst time

        Comment


        • #19
          Try a speed test on your raid. Also, try copying a very large file, maybe one of your video files from the project that had problems opening, to and from your desktop. Doing this should give you a feel of what your data speeds are like compared to what they should be like. Again with an older larger file on the raid, one from a problematic project, try copying it to another place on the raid and see how that feels.

          What is your raid monitoring software, and your hardware monitoring on the raid box itself?

          From what you are saying so far, it sounds like you either have corruption in the striped set or one of you drives is either broke or getting there.

          Your first thing should be to back up your raid, if it is not too late. Because if it's a faulty drive in a 0 striped set, you may end up kissing goodbye to all those zerros and ones as they fade off into the ether.

          Comment


          • #20
            i have so many projects on my system. i cant believe this is happening. had no issues since i got this system a year ago. the files are mxf files. earlier i was able to open one of the project files under auto save , now i cant. what a f...ing mess. how would i back everything up ? to an external?? and if i can, would i then be able to open the projects off that external??
            how do i do the speed test??

            Comment


            • #21
              Back up to an external or secondary internal would be quicker. If I was you I would not be so concerned with being able to run the projects, but more so the fact that you have saved your valuable data at this point.

              You can always move your data back when you have sorted the raid.

              You should have speed testing and diagnostic software that came with the raid. Windows will also tell you the data rate when moving files, going to and from your boot drive and raid should be somewhere between 80 to 100 meg per second. Internal file copying on your raid should be faster again.

              Just moving data about should give you fairly obvious indications as to speed issues, you should notice the difference between your usual system environment before your problem. If you can't copy some of the suspect files, that would be a real big indication.

              What raid system are you using?

              What raid card does it use?

              Comment


              • #22
                raid 0, i have 3 WD Caviar black 1tb each. so far ive been able to move data pretty well.
                anton suggested i shouldnt be using these drives and use wd enterprise instead.
                i did raid 0 because im told that this will give you best performance. what raid should i do so i wont have to deal with this mess again?and will that slow my editing perfromance??

                Comment


                • #23
                  If you are moving data pretty well, then this may now suggest there is no problem with your raid?

                  I don't use WD drives so don't know the specs. Anton may well have experience with these, hence his comment. Enterprise drives are supposedly feature matched and have tolerances that are designed for raid/striped use. There maybe certain green/power/tec issues with your drives that don't make them suitable for raid. At the very least they should all be the same firmware revision.

                  If you can answer the more direct questions I asked, either me or someone else may be able to help a little more.

                  Comment


                  • #24
                    whatim also puzzled about david is that i couldnt open up any of my projects, it would stay on loading project forever.trying to open from my external will tell me alot.not sure about the speed test software. i had this system built at microcenter a year ago. will have to see if they gave me the software, doubt it.that being the case, what should i do to test the speed

                    Comment


                    • #25
                      What is the raid system and raid card? Thanks.

                      Comment


                      • #26
                        Originally posted by jimstamos View Post
                        anton, i hope this isnt a major problem, but.... i have 3WD Black Caviar 1TB Each Raid 0. ON bootup, one drive says in red Error Occured. any idea what this means, and could this be the reason no projects will open

                        download diskspeed


                        your Raid must read 330mb/sec, if less, it is faulty

                        do you see the drive as one drive in disk management or as 3 drives? if one drive, it means you are using a raid card and need to use the raid utilty for your card to test the drives, and since you already said that during boot you had a warning, it only confirms that you may have a damaged drive

                        I am sure one of your drives has a bad sector, that is why you can't open projects but you can make new projects
                        Anton Strauss
                        Antons Video Productions - Sydney

                        EDIUS X WG with BM Mini Monitor 4k and BM Mini Recorder, Gigabyte X299 UD4 Pro, Intel Core i9 9960X 16 Core, 32 Threads @ 4.3Ghz, Corsair Water Cooling, Gigabyte RTX-2070 Super 3X 8GB Video Card, Samsung 860 Pro 512GB SSD for System, 8TB Samsung Raid0 SSD for Video, 2 Pioneer BDR-209 Blu-ray/DVD burners, Hotswap Bay for 3.5" Sata and 2.5" SSD, Phanteks Enthoo Pro XL Tower, Corsair 32GB DDR4 Ram, Win10 Pro

                        Comment


                        • #27
                          Originally posted by jimstamos View Post
                          i have so many projects on my system. i cant believe this is happening. had no issues since i got this system a year ago.
                          Jim, if this is the system you had built by the box store, you have had nothing but problems with it. Look at your past posts.

                          Do your drives have sufficient cooling. Heat is the number one cause of drive failure. I don't just mean case fans either. My drives are in a cooled backplane or behind a dedicated fan with enough open space for circulation.
                          If you do not have cooling, replacing the drive will just be a stopgap measure.
                          You will be in the same boat again.

                          Also, a raid 0 really shouldn't be used for storage...just editing. If you have that many projects stored on the raid, and it fails, you loose. Either, get another backup method, use a drive per project, or get a couple of more drives and create a raid 5. At least if it fails you have a way to retrieve it.

                          At that point, I would recommend a true raid card and at least 5 drives...for raid 5.
                          Jerry
                          Six Gill DV

                          If you own the Tutorials and you need help, PM me.

                          Vistitle YouTube Channel
                          https://www.youtube.com/channel/UCMVlxC8Am4qFbkXJRoPAnMQ/videos


                          Main System:: Azrock z690 Taichi, [email protected], 64gb ram, Lian Li Galahad 360mm in push pull, Lian Li 011 Dynamic XL ROG case, 13 Lian Infinity fans, Win11 Pro , Samsung 980 1tb boot NVME, 2TB Sabrent M.2 NVME, 2 TB WD 850x NVME, 1TB Samsung SSD, 12TB Raid 0, BM MINI MONITOR 4K, , Dual LG 27GK65S-B 144Hz monitors, GTX 1080ti SC Black.
                          Second System: EditHD Ultimax-i7, X58, [email protected], Corsair H80, Win764, 24gb ram, Storm 3g, Samsung 840 Pro 256, 4tb and 6tb RAID 0 on backplane, GTX 980ti Classified, Edius 9, Apple 30", Samsung 24", dual BD.

                          Comment

                          Working...
                          X